Frykter ny spanskesyke i Norge

Norge har beredskapsplanen for mulig fugleinfluensa klar. Hvis vi blir rammet kan vi stå overfor en ny spanskesyke. Sjekk beredskapsplanen her.

28.01.04 18:27

Hvis Norge i dag skulle bli rammet av en verdensomspennende influensaepidemi, kan den i verste fall bli like alvorlig som spanskesyken i 1918. Den førte til at to millioner mennesker ble syke av influensa i løpet av et halvt år og at i underkant av 30.000 personer døde.

Dette melder Nasjonalt Folkehelseinstitutt i sin beredskapsplan som ble ferdig i 2001. Planen ble laget for å hindre nye katastrofer som spanskesyken, og viser at instituttet vil sette i gang omfattende tiltak dersom det viser seg at vi står overfor en ny verdensomspennende epidemi.

Kaller sammen komité
Det første som vil skje er at myndighetene setter sammen en bredt sammensatt rådgivende nasjonal komité som skal ha ansvaret for beredskapen.

Så må departementet etter råd fra fagmiljøene prioritere hvem som først skal tilbys vaksine og medikamenter hvis det ikke er nok vaksine til alle. Myndighetene må også iverksette tiltak som sikrer leveranser av influensavaksine.

Prioritering av vaksine
Planen diskuterer hva myndighetene bør gjøre hvis det ikke skulle være nok vaksine til alle. Det kan naturlig nok bli svært vanskelig å prioritere.

- Begrenset vaksinetilgjengelighet vil by på en rekke medisinsk-etiske problemer. Vil det for eksempel være riktig å søke å opprettholde viktige samfunnsfunksjoner eller redusere dødeligheten hos de eldste, heter det i planen.

Fem muligheter
Planen inneholder fem forskjellige alternativer som myndighetene har når de eventuelt skal velge hvem som skal få vaksine. Det kan for eksempel bli aktuelt å gi vaksine til personer som ivaretar viktige samfunnsfunksjoner, som for eksempel helsepersonell, nøkkelpersonell i landets ledelse og ansatte i politi og brannvesen.

Det kan også bli aktuelt å gi vaksine til personer med økt risiko for å få komplikasjoner ved influensa og til personer som kan overføre influensa til mange andre.

Planen inneholder også en oversikt over hvor mange personer det er i de forskjellige aktuelle gruppene. Det for eksempel totalt 105.000 helsepersonell, 906.700 elever og 165 stortingsrepresentanter.

Det er politikerne som til slutt må velge hvem som skal få vaksine, og trolig vil de kombinere de forskjellige alternativene.

Frykter det verste
- Vi er nå i nivå 2 av fase 0. Det vil si at sitasjonen ikke er kritisk. Det er først når vi kommer i en situasjon at viruset smitter mellom mennesker vi har et problem, sier overlege ved instituttet Bjørn Iversen.

I fase 2 vil man ha oppdaget smitte i Norge.

Sprer seg
Fugleviruset fortsetter å sprer seg i Asia. Hittil er det bekreftet at åtte mennesker er døde av fugleviruset i Vietnam og to i Thailand. I tillegg er det registrert seks mistenkelige tilfeller i Thailand.

Faren for verdensomspennende epidemier oppstår dersom viruset også smitter fra menneske til menneske. Ifølge Folkehelseinstituttet kan et nytt virus dannes dersom en allerede influensasyk person også eksponeres for fugleinfluensaviruset.

Kombinasjonen av disse kan skape en verdensomspennende epidemi, også kalt en pandemi.

Les beredskapsplanen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag