*Nettavisen* Nyheter.

Frykter nye terrortrusler mot Norge

Foto: TV 2 NETTAVISEN / ERIK MODAL

- Ettersom Norge allerede er truet av al-Qaida ved to anledninger, og Norge fortsatt deltar internasjonalt i kampen mot terrorisme, kan PST ikke utelukke at det kan komme nye alvorlige trusler mot Norge i 2005, sier PST-sjef Jørn Holme.

31.01.05 18:16

Det kom frem på en pressekonferanse i ettermiddag, der Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjorde rede for den generelle trusselsituasjonen i Norge.

PST mener fortsatt at det generelle trusselnivået i Norge er moderat, etter at al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri i oktober i fjor rettet en direkte trussel mot Norge og norske interesser i utlandet.

Utelukker ikke terror
PST-sjef Jørn Holme kan ikke utelukke at det kommer nye alvorlige terrortrusler mot Norge i 2005.

- Også her i landet er det personer som støtter terroristers bruk av vold og som sympatiserer med ekstreme islamistiske grupper. Det er også sannsynlig at personer i Norge har bidratt med finansiering eller på annen måte bidratt med støtte til slike grupper. En annen stor utfordring i forhold til antiterror-arbeid er de mange asylsøkerne som kommer til Norge uten identitetspapirer, så vel som personer med ukjent identitet som oppholder seg ulovlig i landet, sa Jørn Holme.

Kongefamilien utsatt
PST-sjefen er bekymret over det økende antallet saker der personer med alvorlige psykiske lidelser har utført alvorlige handlinger.

- Medlemmer av kongefamilien, regjeringen og andre politikere utsettes i varierende grad for trusler, sterke meningsytringer og plagsom adferd. Medlemmer av kongefamilien er særlig utsatt for trusler fra personer med alvorlige psykiske lidelser, informerte PST-sjefen.

- I 2004 var det flere alvorlige hendelser der tilfeldige personer ble drept eller skadet av traumatiserte asylsøkere med alvorlige psykiske lidelser. Akutte endringer i sykdomsbildet hos personer med alvorlige psykiske lidelser kan raskt få betydning for farligheten og handlingsdyktigheten til disse personene. Det er derfor sannsynlig at liknende hendelser kan skje på nytt. Dette er en spesiell utfordring for oss, og vi er ekstra oppmerksomme på dette, sier Jørn Holme.

- Må fange opp lokalt
PST-sjefen mener det er viktig å fange opp psykiske tilfeller lokalt, slik at disse personene kan få den rette behandlingen.

- Politi, helsevesen og eksempelvis asylmottak må samarbeide slik at psykiske tilfeller fanges opp på et tidlig stadium. Et eksempel er den afghanske asylsøkeren som planla å styrte et fly i Vardø i 2003. Selv om han fremstilles som en grei gutt nå, er det ingen tvil om at han var psykotisk da han planla å styrke flyet. En helt annen sak er det at han nå, etter at han ble frisk, er blitt en kasteball mellom Norge og Tyskland, mener Holme.

Politisk ekstremisme
Politiets Sikkerhetstjeneste er også oppmerksom på tilfeller av politisk ekstremisme i Norge.

- I 2005 vil enkelte høyreekstreme grupperinger trolig opprettholde et aktivt rekrutteringsarbeid. Det kan skje gjennom bruk av propaganda og annen informasjon på internett. Vi forventer også konfrontasjoner mellom høyreekstreme grupper og anti-facistiske grupper, og ser det også som sannsynlig at radikale dyrevernere vil forsøke å gjennomføre nye sabotasjeaksjoner mot pelsdyr- og forsøksdyr-industrien, beretter Holme.

- Stortingsvalg trigger
Flere stater utfører etterretningsvirksomhet i og mot Norge. Målet for den ulovlige etterretningsvirksomheten er innhenting av opplysninger som ikke er åpent tilgjengelig eller som på annen måte er beskyttet. Etterretningsoffiserer forsøker også å påvirke personer i de politiske beslutningsprosessene.

- Stortingsvalget og eventuelle regjeringsendringer til høsten vil sannsynligvis føre til ytterligere etterretningsaktiviteter mot de politiske miljøene, mener Jørn Holme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.