Frykter oljekatastrofe

Foto: Terje Bendiksby (SCANPIX Scanpix)

Lasteskipet «Full City» har grunnstøtt utenfor Telemark-kysten, og det lekker tungolje.

31.07.09 11:14

Politiadvokat Odd Skei Kostveit ved Telemark politidistrikt bekrefter fredag morgen at lasteskipet «Full City», som skulle til Herøya for å laste, har grunnstøtt og lekker olje utenfor Langesund.

- Det er blant annet funnet olje inne i Krogshavn, et populært badeområde, sier Kostveit til Nettavisen. NRK Østafjells melder om oljesøl også i Steinvika. Oljen truer sårbare naturområder. Flere meldte om sterk diesellukt i området i morgentimene.

Er på plass med lenser
Hovedredningssentralen Sør-Norge har iverksatt en redningsaksjon, mens Kystverket og forurensningsmyndighetene har slått alarm og er på plass med lenser.

Kystvaktskipet KV «Nornen» er på stedet, og det interkommunale utvalget mot akutt forurensning har mobilisert.

16 evakuert i natt
16 personer er evakuert fra skipet, som gikk på grunn natt til fredag. Sju personer er igjen i fartøyet for å forsøke å begrense forurensningen.

I en pressemelding ved 5-tiden natt til fredag meldte Telemark politidistrikt om «sterk lukt av diesel i området» og at det hadde kommet meldinger om forurensing langs land. Dette blir altså fredag morgen bekreftet.

Det Panama-registrerte skipet «Full City» er 167 meter langt og har en tonnasje på 26.758 tonn dødvekt. Det gikk på grunn etter at det fikk motorstans og begynte å drive inn mot Såstein like sør for Langesund, opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Det var 23 personer om bord i skipet. To kystvaktfartøyer, tre slepebåter og et Sea King-redningshelikopter ble sendt til stedet. Mannskapet er kinesiske statsborgere, ifølge politiet.

16 av mannskapet ble natt til fredag evakuert. De er tatt hånd om av politiet og er innlosjert på hotell. Ingen av disse har skader av betydning. Sju personer er fredag morgen fortsatt om bord i havaristen.

-Kapteinen vil foreløpig ha dem om bord, uttalte vakthavende redningsleder Ola Vaage til NTB i natt.

De sju som er igjen i skipet, er nøkkelpersonell som skal forsøke å sikre skipet og forhindre forurensning, opplyser politiet.

Truer fuglereservater
Båten hadde ikke last ombord da det forliste, men var på vei til industriområdet Herøya for å laste. Det er drivstoff i form av 1120 kubikkmeter tungolje om bord, og det er dette som lekker. Oljen er en trussel mot både fisk og fuglelivet i området.

Vanskelig redning
Fredag morgen ble det jobbet på spreng for å begrense eventuelle utslipp. Arbeidet er komplisert på grunn av været i området. Det var bølgehøyder på rundt fem meter i området og 25 sekundmeters vind.

- Vinden i området rundt ulykken kommer til minke fra liten storm eller stiv kuling til stiv kuling utover dagen. På ettermiddagen forventer vi gradvis svekkelse av vinden fra 20 meter per sekund nå, og ned til 12 meter per sekund. Det kommer imidlertid til å komme nedbør, og det er uttrygt for torden i området. Fra i kveld forventer vi ytterligere lettelse i været slik at vi kommer ned på vestlig frisk bris 10 meter per sekund. Bølgehøyden er nå rundt 4 meter i ulykkesområdet, men dette kommer til å reduseres ned til rundt 2 meter fra i kveld, sier statsmeteorolog Inger-Lise Aasen ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.