*Nettavisen* Nyheter.

Frykter overvåking på nett

Datatilsynet er bekymret over økt overvåking av din nedlasting av filmer og musikk fra nettet, dersom den nye mp3-loven blir vedtatt.

24.05.05 08:03

Politiets Fellesforbund sier det er lite trolig at politiet har ressurser til å etterforske ulovlig nedlasting av musikk eller filmer fra internett. Datatilsynet mener derfor at slik etterforskning vil bli overlatt private aktører.

- Vi er kritiske til skjult overvåkning, spesielt når det er private aktører som driver med dette, sier juridisk rådgiver Christian With i Datatilsynet til Aftenposten.

Tilsynet er spesielt bekymret for at rettighetshavere driver overvåkning av såkalte fildelingstjenester, der man ofte finner ulovlig musikk eller filmer.

- Vi er bekymret for at de bruker opplysningen til å drive privat rettshåndhevelse, fordi aktørene ikke er underlagt samme krav som politiet. Dessuten kan overvåkning av fildelingstjenester gjøre at overvåkerne danner seg bilder av nedlasternes adferd og interesser, sier With. I et brev til Stortingets kulturkomité advarer tilsynet mot konsekvensene av forslaget til ny åndsverkslov.

I forslaget til endringene i åndsverksloven blir det tillatt å kopiere musikk til eget bruk. Men adgangen til å kopiere til privat bruk gjelder ikke hvis man er klar over at man kopierer fra en ulovlig kilde, for eksempel hvis man vet at materialet er ulovlig lagt ut på nett. Dermed blir fildeling i praksis forbudt. Det skal også bli forbudt å legge musikk fra en CD-plate med kopisperre inn på en MP3-spiller.

Det nye lovforslaget er en gjennomføring av EUs direktiv fra 2001 om opphavsrett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.