RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
HER ER VI IKKE VELKOMNE: En del romfolk har slått seg ned i et avsidesliggende sted i Nordmarka, på Statsbyggs område.
HER ER VI IKKE VELKOMNE: En del romfolk har slått seg ned i et avsidesliggende sted i Nordmarka, på Statsbyggs område. Foto: Nina Bjordal

Frykter permanent romleir i Nordmarka

Sist oppdatert:
Statsbygg håper at romfolket ikke utvider bosettingen sin ved Sognsvann.

SOGNSVANN/OSLO (Nettavisen): Ved 14-tiden onsdag kveld virket det til at leiren romfolket har satt opp på Årvoll holder på å bli avviklet.

Det var deleier Vanessa Quintavalle som tillot bosettingen etter at romfolket ble fjernet fra området rundt Sofienberg kirke.

Etableringen av romleiren førte til frustrasjon både hos den andre deleieren, Albert K. Hæhre, naboene, samt Bjerke bydelsutvalg.

Slo seg ned på Sognsvann
Politiet har blitt anmodet om assistanse dersom romfolket ikke flytter ut innen kl. 18. i dag.

- Men det virker ikke til å være nødvendig, det ser ut til at fristen blir overholdt, sier fungerende politimester i Oslo, Sveinung Sponheim til Nettavisen tirsdag ettermiddag.

Samtidig har flere romfolk slått seg i ned ved Sognsvann i Nordmarka.

Leiren er tilfeldigvis satt opp på et område som eies av Statsbygg, og de har i flere uker vært frustrerte over situasjonen.

Vil rydde Sognsvann-leiren
- Det er et regulert friluftsområde hvor allemannsretten gjelder. Men der ferdes det folk og det er observert forsøpling i området. Dessuten er vi bekymret over sanitære forhold, sier fungerende kommunikasjonssjef i Statsbygg, Stig Pettersen, til Nettavisen.

Han sier at romfolket har ikke søkt tillatelse om å være der og Statsbygg ønsker at de drar snarest mulig.

- Det er lov å slå opp telt i inntil to dager på stedet. Men det er ikke tilrettelagt for en varig campingplass. Vi pleier å avslå alle forespørsler om å etablere noe av varighet der. Det gjelder både romfolk, turister og alle andre, sier han.

Stedet romfolket har valgt denne gangen ligger rundt 400 meter sørvest for Sognsvannet. Det er trangt, bratt og tett skog i området med noen åpne sletter. Tirsdag ettermiddag kunne Nettavisen observere flere leire med kort avstand imellom, som består av både telt og lavvoer.

Teltene står i ring rundt små oppholdsplasser med bord og stoler til å sitte på. Klessnorer med en del klær dukker opp et stykke unna leirene. I tillegg ligger det små hauger med søppel og avfall rundt om i området.

Det ble også observert ekskrementer på bakken.

Nettavisens journalist ble jaget vekk fra området da hun forsøkte å få kontakt med romfolket.

Avventer situasjonen
Bydel Nordre Aker har så langt ikke tatt stilling til om de vil tillate en romleir i Nordmarka.

- Det er et friluftsområde og alle har mulighet til å telte der midlertidig. Men vi får se hvordan situasjonen utvikler seg, sier bydelsdirektør Mona Taasen til Nettavisen.

Statsbygg har allerede den fredag den 13. anmodet Oslo politi om å rydde leiren, men dette har ikke skjedd.

- Foreløpig så avventer vi situasjonen, sier fungerende politimester Sponheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere