RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter polarisering

Sist oppdatert:
PST-sjef Jørn Holme sier at al-Qaida trusselen er svekket, men at større avstand mellom muslimer og storsamfunnet kan skape grobunn for en ny terror i Norge.

Sjefen for politiets sikkerhetstjeneste snakket om «Terrorisme og sikkerhet» på Oslo Militære Samfund mandag. Her advarte han igjen mot en utvikling som kan skape grobunn for hat og terrorisme i Norge.

Når det gjelder trusselvurderingen i lys av Muhammed-tegningene, gjentok Holme mandag at trusselvurderingen ikke er mer alvorlig nå enn tidligere. Holme er mer bekymret for at uroen kan skape en polarisering mellom muslimer og storsamfunnet i Norge, og dermed skape grobunn for terror.

Frykter terror innenfra
- Polarisering mellom muslimer og resten av samfunnet og manglende integrering kan øke faren for terrorisme. Vi må vokte oss som borgere for demonisering, og heller fokusere på å bygge broer. Da forebygger vi best, sa Holme under sitt foredrag.

PST-sjefen sa at en polarisering kan utvikle en ny gruppe terrorister i Norge - såkalte «homebounds» - norsk ungdom med innvandrerbakgrunn som lar seg verve til terrorisme. Holme viste til at det var denne typen terrorister som gjennomførte London-bombene og drapet på den nederlandske filmregissøren Theo van Gogh.

- Vi har sett det en del i utlandet, men ikke så mye i Norge. Men vi frykter at dette er en økende gruppe, sa Holme.

Al-Qaida svekket
Holme er tidligere blitt kritisert for å rette søkelyset og dermed bidra til å stigmatisere denne gruppen. I Oslo Militære Samfund mandag advarte han altså selv mot en demonisering av en spesielle gruppe i samfunnet og understreket at det er viktig bygge broer på tvers av kulturelle og religiøse skiller.

PST-sjefen sa at al-Qaida som organisasjon i dag er svekket, men at den lever videre som ideologi. I den sammenhengen trakk han fram truslene fra Ayman al-Zawahri som et viktig moment i vurderingen av trusler mot Norge og norske interesser.

- Han uttalelser gir en oppfatning av at det er legitimt å angripe Norge og norske mål, sa Holme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere