Frykter rentesjokk

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Venstre-leder Lars Sponheim mener regjeringen må ta grep for å få renta under kontroll.

24.02.07 14:39

I sin tale til Venstres landsstyremøte kom partileder Lars Sponheim med en sterk oppfordring til regjeringen om å kjølne ned økonomien for å få renta under kontroll.

- Gjør som Venstre sa
- Den store oppfordringen er å ta noen grep – det vil si det Venstre allerede foreslo i budsjettet for innværende år, sier Sponheim. Han mener regjeringen må sikre mindre forbruk av oljepenger, økte stimulanser til sparing, mindre penger i offentlig sektor og tiltak for å øke tilgangen av arbeidskraft.

Sponheim påpeker at SVs Øystein Djupedal som finanspolitisk talsmann varslet en omlegging av pengepolitikken med en rød-grønn regjering. Djupedal gikk da inn for en sterkere politisk styring av Norges bank.

- Når nå rentene dessverre går hyppigere og hyppigere opp under regjeringen Djupedal selv er med i, er det tydeligvis ingen vilje til en slik styring, sier Sponheim.

Selv er han ingen tilhenger av politisk styring av Norges Bank, men mener det bør komme klarere signaler fra regjeringen om at man er bekymret over rentehoppene.

Lammet av uenighet
Sponheim langet også ut mot en regjering som sliter med intern uenighet.

- Vi har en flertallsregjering, men en regjering som absolutt ikke vet hva de skal bruke flertallet sitt til, sier Sponheim.

Han raljerer over parkeringen av miljøvernminister Helen Bjørnøy i spørsmålet om regjeringens mål for klimareduksjon.

- At Jens Stoltenberg ikke stiller opp for sine statsråder er ikke noe nytt, men at Kristin Halvorsen gjør det samme – attpåtil overfor sin egen partifelle – er og var direkte oppsiktsevkkende, sier Sponheim.

Han mener det må være en selvskreven oppgave for et av verdens rikeste land å kutte utslippene av klimagasser med 30 prosent innen 2020.

- Nesten aktivistisk
Et annet spørsmål som har skapt stor splid i regjeringen er Afghanistan-saken, og der toner Sponehim flagg.

- Det er ikke mulig å være nøytral mellom demokrati og diktatur, mellom frihet og undertrykking, eller mellom rettsstat og terror. En liberal utenrikspolitikk krystallklar i sine meninger, modig i handling og nesten aktivistisk i virkemiddelbruken, sier Sponheim.

Han mener Norge må stille opp der Nato vil at vi skal.

- Dette er et oppdrag i fredens tjeneste på vegne av FN, og Norge er forpliktet til å stille opp, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag