Frykter terrorister i forkledning

Luftfartstilsynet frykter at stjålne pilotuniformer og ID-kort skal brukes av terrorister for å skaffe seg adgang til sikkerhetssoner på norske flyplasser.

24.04.07 11:19

Se hele innslaget på TV 2 Sumo

Det forsvinner til stadighet uniformer og ID-kort og Luftfartstilsynet har ikke oversikt. Flysikkerhet har lenge vært et brennhett tema, og flere milliarder kroner er brukt for å gjøre norsk luftfart tryggere.

Falsk forkledning
Så sent som i februar i år ble 700 SAS-kofferter og 1600 SAS-bagger stjålet fra et lager på Sofiemyr i Akershus. Selv om containeren med utstyret kom til rette dagen etter, frykter Luftfartstilsynet at terrorister i pilotuniform kan smugle med seg våpen og eksplosiver inn på norske fly.

- Det er faktisk episoder som viser at terrorister utstyrer seg med pilotuniformer som de har stjålet, falsk ID osv, og da er det vanskelig for folk som ikke kjenner besetningen å vite at de ikke er rette vedkommende, sier Bjørn A.T. Friis, kommunikasjonsdirektør ved Luftfartstilsynet til TV 2 Nyhetene.

Bråket rundt sikkerhetskontrollen startet etter at en Widerøe-kaptein nektet å la seg ransake i sikkerhetskontrollen i Hammerfest. Mange piloter tok deretter til ordet og beskyldte sikkerhetskontrollørene for trakassering og beføling.

Nekter enklere kontroll
Pilotene ville gjøre kontrollene enklere, men siden Luftfartstilsynet ikke har oversikten over antall stjålne uniformer og ID, vil de ikke gjøre sikkerhetskontrollen enklere for de kabinansatte.

- De kan ikke få det enklere, fordi det er stjålne uniformer og ID på avveie, sier Friis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag