RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter UDI-skandalen

UDI skal granskes av et uavhengig utvalg.

Regjeringen gjør alt de kan for at UDI-skandalen ikke skal ramme dem.

Regjeringen er helt avhengig av at UDI har tillit og troverdighet som iverksetter og utfører av norsk flyktninge- og asylpolitikk. Derfor er en korrekt håndtering av denne saken så uhyre viktig for oss, sier en kilde i regjeringsapparatet til TV 2 Nettavisen.

Alarmen gikk
Arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sa også i Tabloid onsdag kveld at alvoret i saken er det som gjør at han personlig fronter den. Som ansvarlig statsråd har han brukt usedvanlig mye tid på å ta ansvar for å kommentere saken siden den sprakk i VG for et par uker siden.

Et møte natt til onsdag var et resultat av en bevisst strategi for ikke å miste initiativet i saken. Eks-direktør Trygve Nordby har så langt satt igjen med svarteper i saken. Men da han tirsdag overraskende gikk til frontalangrep på sin etterfølger Manuela Ramin-Osmundsen, og sa hun var fullt informert om saksgangen rundt de 182 kurderne som fikk opphold, gikk alarmen på nytt i regjeringen.

Partilederene inn
Ved 22-tiden tirsdag kveld ble blant annet regjeringsadvokat Sven Ole Fagernes, regjeringsråd Nina Frisak og stabssjef Lars Erik Flatø ved Statsministrene kontor hasteinnkalt til krisemøte.

Etter samtaler med statsminister Jens Stoltenberg i New York, samt Kristin Halvorsen (SV) og Åslaug Haga (Sp) ble det besluttet å iverksette en uavhengig gransking av det som nå kalles UDI-saken. Fra før av går revisjonsfirmaet Ernst & Young gjennom UDI.

Onsdag kveld løp Hanssen igjen fra studio til studio, både i TV 2 og NRK. Noen av grunnen er selvfølgelig at flyktninge- og innvandringspolitikken er viktig for regjeringen. Den kan også være en kime til splittelse i samarbeidet, først og fremst på grunn av innvandringsliberale SV.

DETTE ER UDI

Utlendingsdirektoratet ble opprettet 01.01.1988. UDI var et resultat av en omorganisering av ansvaret for innvandringspolitikken og innvandringsarbeidet.

Per 1. januar 2006 hadde UDI 586 årsverk fordelt på 639 ansatte.

Ansvaret for innvandringspolitikken var før opprettelsen av UDI spredt på flere departement, og den praktiske gjennomføringen av politikken var spredt på flere organer.

Etter omorganiseringen ble alt ansvar for innvandringsarbeidet lagt til Kommunal- og Arbeidsdepartementet, og Utlendingsdirektorat ble opprettet som et underliggende organ med ansvar for innvandrings-, integrerings- og flyktningarbeid. Utlendingsdirektoratet fikk overført oppgavene til Statens utlendingskontor og Statens flyktningsekretariat, samt en del av oppgavene som tidligere ble utført av innvandringsseksjonen i Kommunal- og Arbeidsdepartementet.

Frp-mat
I tillegg til de formelle sidene rundt saken ser man i regjeringspartiene også at kaoset i Utlendingsdirektoratet kan gi et fra før av fremadstormende Fremskrittsparti mer bensin på bålet i innvandringspolitikken.

Saken kompliseres også av intern strid blant regjeringspartiene om realitetene i selve saken.

NOAS og Flyktninghjelpen mener at UDI gjorde det eneste rette da de innvilget opphold for de 182 irakerne. Også i SV og deler av Arbeiderpartiet er det sterk tvil om UDI handlet ut over sine fullmakter.

Og onsdag kom meldingen om at Justisdepartementets lovavdeling mener UDI ikke har gått ut over sine fullmakter. At 67 familiemedlemmer av de 182 har fått innvilget gjenforening gjør hellr ikke saken lettere.

Arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen sier også at saken kunne endt med at de 182 fikk opphold om han hadde fått saken på sitt bord. Men han er krystallklar på at det ikke er dette som er problemstillingen.

- Poenget er at UDI har tatt seg til rette på politikernes banehalvdel. Det skal ikke skje, sier Hanssen – og får 100 prosent støtte fra tidligere kommunalminister Erna Solberg (H). Hun var den som laget reglene som ble brutt, og har sørget for at saken kommer opp for Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere