RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter voldsbølge i Fotball-Norge

Sist oppdatert:
Fenomenet med voldelige «casuals» har spredt seg til Norge.

(iOslo) Politiet setter inn en egen spanergruppe for å få has med voldelige og organiserte fotballsupportere, kalt «casuals», skriver Dagsavisen.

- Kan bli farlig
Ifølge en ny trendrapport fra Oslo-politiet er det nå «casuals-miljøer rundt Brann, Ham-kam, Lyn, Rosenborg, Lillestrøm, Strømsgodset, Stabæk, Start, Tønsberg og Vålerenga».

- Vi ser en eksplosjon av voldelige fotballpøbler ute i Europa, og om denne trenden får utvikle seg her kan det bli farlig, sier en av spanerne i Oslo-politiet til Dagsavisen.

Ifølge avisens kilder er miljøet i Norge fremdeles lite, trolig på rundt 150 personer tilsammen. Vålerenga og Brann skal ha opp mot 40 kjente «casuals».

«Casuals» utgir seg for å være fotballsupportere, men er oftest mer opptatt av å slåss. Et kjennetegn for gruppene er at «casuals» fra rivaliserende klubber avtaler for å slåss før eller etter fotballkamper.

Frykter det smeller
Talsmann for Klanen, Gjermund Nortug, sa tidligere i år til TV 2 Sporten at han fryktet slåsskamper mellom supportere.

- Spørsmålet er ikke om det smeller, men når og hvor mange ganger det smeller, sa Nortug.

I april ble to personer tilknyttet supportergruppen Unge Enga pågrepet etter bråk og slåssing på fotballpuben Belfry i Oslo sentrum.

Fenomenet med «casuals» utviklet seg først i Storbritannia på slutten av 1970-tallet og har senere spredt seg nedover på det europeiske kontinentet. «Casuals» er kjent for å gå uniformert med designerklær, blant annet det kjente designermerket Burberry.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere