Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fryktet norske atomvåpen

Foto: (EPA)
Sist oppdatert:
USA la press på norske myndigheter ved flere anledninger i starten av den kalde krigen. Amerikanerne fryktet, ikke uten grunn, norske atomvåpen.

Det kommer frem i en artikkel av forskningssjef Olav Njølstad ved Det Norske Nobelinstitutt som legges frem fredag. Aftenposten har fått tilgang til artikkelen og skriver at amerikansk etterretning fulgte Norge, som var ledende eksportør av tungtvann og langt fremme i utviklingen av atomenergi, med argusøyne i de første årene av den kalde krigen.

- Amerikanerne sjenerte seg ikke fra å utøve «vennlig» press både mot institusjoner og nøkkelpersoner i det norske «establishment» innen atomenergi for å presse norsk politikk i den retning som passet amerikanerne, skriver Njølstad ifølge Aftenposten.

Og frykten var ikke ubegrunnet, ifølge en bok av Kjetil Skogrand og Rolf Tamnes fra 20001. I en kort fase etter annen verdenskrig hadde Norge ambisjoner om å produsere atomvåpen en gang i fremtiden.

Det var spesielt ved to anledninger at Norge fikk oppleve USAs klare advarsler.

I 1947-48 advarte amerikanerne mot det norsk-svenske forsøket på å utvikle og anrike eget uran. Og i 1950, midt under norsk-franske samtaler om en ambisiøs atomenergiavtale, grep amerikanerne inn igjen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!