Gå til sidens hovedinnhold

Fugleinfluensa funnet i Norge

Det er for første gang oppdaget fugleinfluensa her i landet. Viruset er funnet på en stokkand.

Viruset er funnet på en stokkand som ble fanget på Frysja i Oslo. Veterinærinstituttet har påvist en såkalt ”snill” variant av fugleinfluensa-viruset etter analyse av prøver som ble tatt i fjor høst, melder NRK.

- Ikke farlig
Ifølge veterinærinstituttet skal det ikke være noe dramatikk rundt funnet.

- Viruset er ikke farlig for mennesker, så folk trenger ikke bekymre seg for at de skal bli smittet, sier Atle Løvland, spesialveterinær i fjørfesykdommer ved Veterinærinstituttet til TV 2 Nettavisen.

Fugleinfluensa-viruset er av en helt annen type enn viruset som har tatt liv i Asia. Viruset der har tilpasset seg fjørfe, og kan i spesielt sjeldne tilfeller smitte over til mennesker. Her kan du lese mer om fugleinfluensa på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

- Det finnes flere typer av fugleinfluensa, og de virker svært ulikt. Den vi har oppdaget nå, er en snill variant, sier spesialveterinæren.

Sjekket 1000 dyr
Fugleinfluensaen ble funnet i forbindelse med en større undersøkelse Veterinærinstituttet gjennomførte i fjor høst. Det ble tatt prøver av over 1000 dyr, både fjærkre og villfugler.

- Vi konsentrerte oss om avlsdyr av høns og kalkun, og tok drøyt 1000 prøver som alle har vært negative. I tillegg sjekket vi en god del grågås og byduer. Der har det heller ikke blitt funnet influensavirus, sier Løvland.

Bare noen få stokkender ble undersøkt - og på en av disse ble det påvist fugleinfluensa.

Prøver til England
Spesialveterinæren er ikke overrasket. Fugleinfluensa hos stokkender er nemlig veldig vanlig i andre land, særlig i Nord-Amerika. At det er første gang viruset blir oppdaget i Norge, er rett og slett fordi det ikke er gjort slike undersøkelser tidligere, ifølge Løvland.

Viruset er nå oversendt til et laboratorium i England for ytterligere undersøkelser. Resultatene av disse undersøkelsene vil foreligge om en til to uker, opplyser landbruksdepartementet. Veterinærinstituttet lover også at de skal undersøke flere stokkender.

- Vi planlegger nye undersøkelser på sensommeren. Dette i håp om å få kartlagt omfanget av viruset. Det interessante blir å se på risikoen for smitte til fjærkre, sier Løvland til slutt.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot