*Nettavisen* Nyheter.

Fugleskit ødelegger denne brua

Foto: (Foto Kjell herskedal / SCANPIX)

Den lengste brua i Møre og Romsdal, Gjemnessundet bru på Nordmøre, er i ferd med å smuldre opp av fugleskit. Krykkje-skit tærer på den 1257 meter lange brua.

Hver vår kommer krykkjer i tusentall til brua, der de etablerer seg med reir og unger på bruspennet under selve brudekket.

Tærer kraftig
Fugle-ekskrementene inneholder blant annet salt og ammoniakk, som ifølge en fersk SINTEF-rapport tærer kraftig på betongen rundt bruspennet. SINTEF-rapporten viser at skadene er en trussel for brua, og noe må gjøres.

- Skadene er omfattende, sier sjefingeniør Jørn Arve Hasselø i Statens vegvesen til NTB.

I 2001 gjorde Statens vegvesen et forsøk på å fjerne krykkjene ved å spenne opp en langsgående streng over bruspennet. Dette forsøket var mislykket, og førte i tillegg til mye pepper fra lokalbefolkningen som tok krykkjenes parti.

Sluttet fred
Nå har Statens vegvesen sluttet fred med krykkjene, og bedt Norsk Ornitologisk Forening om råd. Dermed ser det ut til å bli en løsning som både krykkjene og veimyndighetene kan si seg fornøyd med – selv om den blir dyr.

Bruspennet skal vaskes og påføres en elastisk membran. Membranen skal verne betongen mot de sterke stoffene i krykkje-ekskrementene.

- Membranen vil forhindre korrosjon mot spennkablene, samtidig som det blir lettere å gjøre rent etter krykkjene, sier Hasselø.

Jobben er nå ute på anbud, og det vil antakelig koste millionbeløp å verne brua mot krykkje-skiten. Ingenting blir gjort før etter 10. august, når krykkje-ungene for lengst har forlatt reiret.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.