RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tor Erik Schroder (SCANPIX)

Fulgte ikke instruksen for veisperringer

Sist oppdatert:
Spesialenheten for politisaker gir Agder politidistrikt kritikk etter at en politimann ble kjørt ned og drept på E18 i mars i år.

Politiførstebetjent Børge Ivarsen (48) ble påkjørt og drept da han var i ferd med å legge ut en spikermatte på E18 ved Grimstad natt til 4. mars i år. 27-åringen som kjørte på politimannen risikerer tiltale for uaktsomt eller forsettlig drap. Han forsøkte å unnslippe politiet og kom kjørende i rundt 155 kilometer i timen.

- Ikke god tid til å områ seg
Nå er Spesialenheten for politisaker ferdig med sin vurdering av saken, melder P4. I vedtaket heter det at polititjenstemennene på stedet ikke hadde tid eller mulighet til å stanse annen trafikk slik instruksen tilsier og at de heller ikke hadde god tid til å områ seg da de skulle sette opp en veisperring.

- Skapte en farlig situasjon
Men Spesialenheten mener plasseringen av politibilen ved sperringen var «noe improvisert» og skapte en farlig situasjon, melder P4. Den skulle ha stått i motgående kjørefelt. Ifølge instruksen skal annen trafikk optimalt stanset minst 400 meter unna, noe som ikke skjedde da politiet forsøkte å stanse 27-åringen ved Grimstad.

Spesialenheten peker ifølge P4 også på at operasjonsleder kunne ha vært mer aktivt for å vurdere forsvarlighet ved bilforfølgelse og nødvendighet og valg av sted for utleggelse av spikermatte.

Henlegger sakene
Spesialenhetens konklusjon er likevel at det ikke er bevist noe straffbart forhold og saken mot to enkeltpersoner i politiet er derfor henlagt. Spørsmålet om foretaksstraff mot Agder politidistrikt er vurdert, men «anses ikke hensiktsmessig», melder radiokanalen på sin nettside, P4.no .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere