RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full flyger fikk 5 måneder

Foto: Birthe Steen Hansen/iBergen.no
Sist oppdatert:
Den fulle ukrainske flykapteinen ble dømt til fem måneders fengsel i Bergen tingrett fredag.

(iBergen.no) - Mitt liv er ødelagt, sa kapteinen i retten fredag, og erkjente at han møtte full på Flesland 8. januar i år, da han skulle fly hjem et Antonov-fly.

Ble sjokkert
- Det var dumt og uforsiktig, men jeg følte meg helt normal. Jeg ble både overrasket og sjokkert da jeg fikk høre at promillen var på 0,85, forklarte 39-åringen.

Selv tror kapteinen han mister jobben når han kommer hjem, etter å ha sonet sin straff i Norge.

- Jeg tror ikke jeg får fengselsstraff når jeg kommer hjem til Ukraina, fordi jeg sitter fengslet her. Men vær du sikker på at de finner en måte å straffe meg på. Livet mitt er ødelagt. Jeg mister både jobb og flylisens og det er helt sikkert at jeg aldri vil fly igjen, sa han oppgitt i retten.

Kunne medført skade
Retten fant det skjerpende at han forsøkte å fly et stort transportfly med høy promille.

«Det kunne ha medført stor skade, også for mennesker på bakken», siterte dommer Wolf fra dommen, før han ga aktor Elisabeth Ryen medhold i at piloten måtte få ubetinget fengsel i fem måneder.

Dommen i tingretten vedtok kapteinen på stedet.

- Vi er fornøyd med utfallet. At det kan være en mulighet for dobbelstraff når han kommer hjem, har jeg ikke tenkt noe særlig på, sier Ryen til iBergen.no.

Drakk en halv liter vodka
Også forsvarer Helge Wesenberg var fornøyd, selv om han ba om en straff på 120 dagers fengsel.

- Dommen er i tråd med det lille vi har av rettsspraksis i disse saker, sier Wesenberg.

Flymannskapet feiret lørdag 6. januar ortodoks julaften i Bergen. De 16 besetningsmedlemmene hadde med seg vodka fra hjemlandet, og ifølge ham selv drakk kapteinen en halv liter 40 prosent vodka lørdagen. Dagen etter drakk han cirka 15 centiliter vodka og to halvlitere øl til middag.

Også to av de øvrige besetningsmedlemmene ble tatt med promille. Disse ble satt i varetekt samtidig med kapteinen, men løslatt etter fire uker. Fortsatt er de siktet for det samme forholdet.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere