Gå til sidens hovedinnhold

Full kirke-splid om ny biskop

Det er stor uenighet i Den norske kirke om hvem som bør overta roret etter biskop Rosemarie Køhn. Se hvem de ulike vil ha her.

Mandag formiddag offentliggjorde Kultur- og kirkedepartementet hvem flertallet av landets biskoper mener er best skikket til å bli ny biskop i Hamar bispedømme.

Fem av biskopene har rektor Halvor Nordhaug ved Menighetsfakultetet.som sitt førstevalg, og dermed er det han biskopene går inn for som ny Hamar-biskop. To av biskopene har domprost Knut Andresen på førsteplass, og to har sogneprest Solveig Fiske som nummer en.

En biskop rangerer domprost Per-Otto Gullaksen øverst.

Vil ha Solveig Fiske
Med uttalelsen fra biskopene har alle kirkelige instanser som skal uttale seg i saken, kommet med sine ønsker. Resultatet viser at det er stor uenighet innad i kirken om hvem som bør overta etter Køhn.

Flertallet i Kirkerådet har anbefalt at sogneprest Solveig Fiske blir ny biskop i Hamar, og de har domprost Knut Andresen og kapellan Berit Lånke som andre og tredje kandidat.

Menighetsrådene og prestene er dessuten helt uenige med både biskopene og Kirkerådet. De ser helst at fungerende biskop prost Sevat Lappegard blir Hamar-biskop. De ønsket også domprost Per-Otto Gullaksen, men han har senere trukket sitt kandidatur.

Står ikke på Hamars liste
Hamar Bispedømmeråd nominerte i mars fem personer til biskop-stillingen. På den listen finner vi ikke engang rektor Halvor Nordhaug, som landets biskoper har som sitt førstevalg.

Disse ble nominert: domprost Knut Andresen fra Trondheim, sokneprest Solveig Fiske fra Løten, domprost Per-Otto Gullaksen fra Fredrikstad, prost Sevat Lappegard fra Elverum og kapellan Berit Lånke fra Trondheim.

Forut for valget av de fem finalekandidatene, gikk bispedømmerådet ut og oppfordret alle som er stemmeberettiget i bispedømmet til å komme med forslag til aktuelle kandidater. Til sammen ble 91 personer forelsått.

På lista fant vi navn som Vålerenga-prest Einar Gelius, miljøvernminister Helen Bjørnøy og avtroppende direktør Erling Pettersen i Kirkerådet. Ingen av disse ble altså ansett som aktuelle arvtakere etter Køhn.

Regjeringen bestemmer
Det er Kongen i kirkelig statsråd som skal utnevne den nye biskopen i Hamar. Køhn får avskjed i nåde fra 1. november, og utnevnelsen av den nye biskopen vil finne sted til høsten.

Dermed er det nå opp til regjeringen å finne ut hvem de ønsker som biskop, og hvem de ønsker å høre på. Eller kanskje de kommer med enda et nytt navn.

Reklame

NÅ: Stor vinterkampanje med supergode priser

Kommentarer til denne saken