Torsdag kom nyheten om at byrådet i Oslo har bedt Klimaetaten om å finne ut av hvordan området innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt innen 2024.

Men selv om miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) bekrefter at hun har bedt Klimaetaten om faglige råd til hvordan byområdet innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt om seks år, nekter hun for at dette vil innebære forbud mot fossilbiler i det samme området.

- Ikke bedt om forbud

- Jeg har ikke bedt om et forbud mot fossilbiler i min bestilling til Klimaetaten, sier Berg ifølge NTB, uten at hun sier noe om hvordan området innenfor Ring 3 kan bli fossilfritt uten et forbud mot bensin- og dieselbiler.

LES HELE SAKEN: Bensin- og dieselbiler kan bli forbudt i Oslo

Mange oppfatter nemlig torsdagens nyhet slik, blant annet Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Eirik Lae Solberg. Han reagerer kraftig på budskapet fra byrådet.

Stavrum: - Overdramatisk

- Hvis byrådet virkelig vurderer et totalforbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 3, så er det et ytterliggående tiltak som vil skape enorme problemer i hverdagen for veldig mange, sier Høyre-politikeren til NRK.

LES HELE SAKEN: MDG og Høyre i bensin- og diesel-konflikt

Også Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum reagerer.

«Generelt er luftforurensningen i Oslo på vei ned, delvis fordi stadig flere kjøper elbiler som ikke forurenser lokalt. På denne bakgrunnen er det overdramatisk å utrede et totalforbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 3 i Oslo», skriver Stavrum på sin blogg på torsdag.

NETT PÅ SAK: For drastisk å forby bensinbiler

Byrådslederen: - Helt uaktuelt

Etter dette har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kommet på banen. I en pressemelding kaller han et forbud mot fossilbiler for «helt uaktuelt».

- Byrådet ønsker ikke et forbud mot fossilbiler i Oslo, slik enkelte medier i dag har hevdet, sier han i pressemeldingen.

LES HELE SAKEN: Raymond Johansen skyter ned forbud mot bensin- og dieselbiler i Oslo

Lan Marie Berg i MDG mener at Høyres kritikk mot byrådet faller på sin egen urimelighet.

- Det er veldig spesielt at Høyre nå kritiserer noe de selv stemte for i desember, sier hun til Nettavisen.

- Prøver å score billige poeng

Hun viser til at Høyre i desember 2017 stemte for Oslo kommunes klimabudsjett for 2018, der utredning av «Gradvis fossilfritt sentrum innenfor ring 3 innen 2024 gjennom lavutslippssoner» inngår.

- Det er veldig synd at de prøver å score billige poeng i media i stedet for å støtte opp om deres egen politikk. Det virker som at Høyre ikke tar dette problemet på alvor, sier Berg.

Det er en påstand som Eirik Lae Solberg «ikke vet om han skal le eller gråte av».

Hva mener du?

- Bystyret behandlet i desember det såkalte klimabudsjettet. Det består av en lang rekke tiltak. De aller fleste av dem er det bred enighet om i Oslo bystyre. Mange av punktene ble startet av oss da vi satt i byråd, og så er det noen punkter vi er uenig i. Det har vi skrevet inn i budsjettinnstillingen, sier han til Nettavisen.

- En usedvanlig dårlig idé

- Poenget er bare at man stemmer samlet for eller mot klimabudsjettet. Vi har ikke votert punkt for punkt av de mange deltiltakene som ligger der. Det ville vært meningsløst for oss å stemme mot hele klimabudsjettet fordi vi er uenig i noen av byrådets forbud- og tvangstiltak, understreker han.

Solberg understreker at innstillingen inneholder mellom 30–40 tiltak. Forbudet mot bensin- og dieselbiler står ifølge ham under noen utredninger om tiltakspakke.

- Men hvis byråd Lan Marie Nguyen Berg er i tvil om hva Høyre mener så kan jeg klargjøre det for henne nå: Vi mener det er en usedvanlig dårlig idé å innføre et forbud mot bensin- og dieselbiler innenfor Ring 3, og det håper jeg etter hvert også hun kommer til, sier Solberg.

Saken har utløst engasjement også på Twitter:

Har du sett denne?