Full seier til allemannsretten

Høyesterett har avgjort at retten til fri ferdsel går foran retten til usjenert privatliv i strandsonen.

22.06.05 14:35

Det er klart etter at hytteeier Jan Erik Wilhelmsen på Hvaler har tapt en sak om ferdsel i strandsonen i alle rettsinstansene.

Høyesteretts dom innebærer at den som bygger i strandsonen, ikke kan gjøre krav på den samme private sfære som andre. Hensynet til allmennheten veier tyngst.

Tettere innpå
For Allmennhetens behov for rekreasjon og friluftsliv står strandsoneområder i en særstilling. Grunneiere som bygger i stransonen, må finne seg i å få allmennheten tettere inn på seg enn det som gjelder i områder hvor allmennhetens behov for ferdsel er mindre, heter det i dommen.

Retten mener også at eiere av bygninger i strandsonen, ikke kan forlange like store områder til priat bruk som i øvrige områder.

Sti-strid

Jan Erik Wilhelmsen ville nemlig stenge en sti som går over hans hyttetun på øya Herføl.

Hytteieren mente at badegjester på vei til Kaffebukta skulle bruke en annen sti enn den som gikk 7 meter fra hans soveanneks. Annekset var tidligere en gammel sjøbod innfor 100-metersbelte i strandsonen. Stien langs en traktorvei har vært brukt som hovedfartsåre til bukta siden området ble regulert til fritidsbruk i midten av 1960-årene. Annekset er også plassert vel 20 meter fra Wilhelmsen hytte.

Hvaler kommune kjempet en hard kamp for å hindre at Wilhelmsen fikk gjennomslag for sitt syn. Kommunen vil nemlig ikke begrense retten til fri ferdsel i naturen.

Stor betydning
- Denne saken kommer til å ha stor betydning, ikke bare for Hvaler, men for kommuner over hele landet med lignende saker, sier Hvaler-ordfører Paul Henriksen.

Wilhelmsens advokat Helge Skaaraas sier at dommen er skuffende for hans klient.

- Dommen er jo først og fremst skuffende for Jan Wilhelmsen. Han hadde jo ønsket en avgrensing av allmennhetens ferdsel over sin eiendom. Men ferdselen vil fortsatt være til sjenanse for hans bruk av eiendommen, sier Skaaraas til NRK Østfold.

Wilhelmsen ble ogsådømt til å betale saksomkostninger på tilsammen 245.500 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.