RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Full seier til The Gathering

Sist oppdatert:
Datapartyet var nedleggingstruet etter å ha blitt avkrevd flere millioner kroner, men nå snur finansminister Kristin Halvorsen og gir The Gathering momsfritak.

(YEYE): Datafesten The Gathering ble tidligere i år avkrevd rundt to millioner kroner i momsavgift for billettinntektene etter at skattemyndighetene mente arrangementet ikke kunne defineres som kultur.

Men nå har Finansdepartementet vedtatt at The Gathering får momsfritak etter en dispensasjonssøknad.

- Viktig og samfunnsnyttig
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) opplyser at vedtaket gjelder for alle tidligere og fremtidige arrangementer.

- Departementet har behandlet søknaden fra KANDU (Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom, journ.anm.) svært raskt. Arrangementet The Gathering er en viktig og samfunnsnyttig møteplass for norsk datainteressert ungdom, og vi mener derfor at det foreligger særlige forhold som gjør at dette arrangementet bør behandles på samme måte som de arrangementer som er unntatt direkte etter merverdiavgiftsloven, sier hun.

- En gledens dag for data-Norge
Når Yeye overbringer nyheten om Finansdepartementets vedtak utløses full jubel hos ledelsen i The Gathering.

- Dette er en gledens dag for data-Norge. Det gjør det mye lettere å arrangere et så viktig og godt arrangement som The Gathering, sier medlem av The Gatherings ledergruppe og en av gründerne bak arrangementet, Vegard Skjefstad, til Yeye.

Han lover nå billigere billetter for dataungdommen.

- Ja, med dette vedtaket blir det billigere å delta på The Gathering, noe som gjør at vi kan bli enda flere, sier Skjefstad.

Han mener vedtaket var som ventet.

- Det var helt urimelig at et ungdomsarrangement som The Gathering skulle måtte betale moms, sier han.

Rask lovendring
Skjefstad håper regjeringen er raske med å få på plass en lovendring, slik at også andre datapartyer i Norge slipper moms.

- Vi håper regjeringen raskt får på plass en ny lov som sikrere at andre datapartyer slipper moms, sier Skjefstad.

Finansministeren sier det vil bli gjort endringer.

- Denne saken illustrerer forøvrig at det kan være behov for et mer forutsigbart regelverk på dette område, og dette er noe Regjeringen jobber med mer generelt i lys av Kulturmomsutvalgets innstilling, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Støttet av Giske
Kulturminister Trond Giske (Ap) uttalte tidligere i år at han mente skattemyndighetenes avgjørelse var merkelig.

- Regjeringen sier ikke bare at dataspill er kultur, men det er kommet en hel stortingsmelding om det. Der nevnes The Gathering spesielt, som en arena hvor nye talenter kan møtes og utveksle ideer. Når momsvedtaket kommer rett etter en slik melding, virker det som om noen ikke har fulgt med i timen, sa Giske til NTB.

Også Venstres Trine Skei Grande reagerte på momskravet.

- Dette henger ikke på greip. The Gathering er frivillig ungdomskultur på sitt aller beste og skal derfor ikke ilegges moms. Skatteetaten er fullstendig på villspor i denne skane. De vet tydeligvis ikke mye om ungdomskultur, sa Skei Grande til Nettavisen.

Nedleggingstruet
The Gathering-arrangørene fryktet at hele arrangementet måtte avlyses neste år dersom momskravet ikke ble trukket.

- Skattemyndighetene påstår at data- og spillarrangementet ikke er kultur, og krever moms i millionklassen. Hvis de står på sitt, kan det bety at årets TG blir det siste, sa pressetalsmann Simon Valvik tidligere i år.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere