*Nettavisen* Nyheter.

Fullroser skattereformen

Regjeringspartiene på Stortinget roser skattereformen. - God venstrepolitikk, sier Venstre. Høyre mener arbeidstakerne er reformens store vinnere, mens Ap synes reformen er usosial.

26.03.04 13:51

- Stortingsmeldingen om skattereform som regjeringen har lagt frem i dag, er en helhetlig reform som vil stimulere til arbeid og til økt verdiskaping i det norske samfunnet. Meldingen varsler i en helhetlig sammenheng skattelettelser for alle grupper, sier Svein Flåtten Skattepolitisk talsmann for Høyre.

- Det skal lønne seg å arbeide. Redusert skatt på arbeidsinntekter, gjennom betydelig lavere toppskatt og økte bunnfradrag, vil utløse større vilje til innsats og gi den enkelte større valgfrihet, sier Flåtten i en pressemelding.

- Venstre-reform
Også Venstres May Britt Vihovde er svært godt fornøyd med Regjeringens forslag til skattereform.

- Dette er en god Venstre-reform der vi fjerner delingsmodellen og går over til et flatere og enklere skattesystem, sier May Britt Vihovde, finanspolitisk talskvinne for Venstre.

- Reformen er som tatt ut av Venstres program. Endelig kan hele den kompliserte og urettferdige delingsmodellen kastes på historiens skraphaug. Gründere og småbedrifter får like gode vilkår som store selskaper, fortsetter Vihovde.

- Rettferdig skattesystem
- Regjeringens forslag til ny skattereform vil gi større rettferdighet mellom skatt på lønnsinntekt og skatt på kapitalinntekt, uttaler Kristelig Folkepartis medlemmer i Finanskomiteen, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal.

Sørfonn og Tørresdal mener Norge trenger et enkelt skattesystem som skaper tillit hos folk og som fremmer vekst i næringslivet.

Frykter mageplask
Ingen av de store opposisjonspartiene på Stortinget er fornøyd med stortingsmeldingen.

Fremskrittspartiets nestleder Siv Jensen tror ikke at det blir noen bred enighet i Stortinget om regjeringens skattereform.

Hun frykter at Arbeiderpartiet vil trekke ut prosessen til over valget neste år og at det hele ender med et gigantisk mageplask.

Jensen synes det ligger mye bra i reformen, men vil ikke uten videre omfavne den før hun har fått satt seg nøyere inn i de mer tekniske detaljene.

- Vi må se på hva dette egentlig betyr, så foreløpig har jeg ingen fasttømret oppfatning. Hovedproblemet er imidlertid gjennomføringen av reformen. Regjeringen legger opp til en prosess som strekker seg langt inn i neste stortingsperiode, og da kan mye endre seg, sier Jensen til NTB.

- Usosialt
Heller ikke Arbeiderpartiet er fornøyd.

- Summen av Regjeringens forslag til endringer i skattesystem og -nivå er usosiale. Regjeringen vil gi store skattelettelser til de med høye inntekter og store formuer, mens de med lave inntekter og små formuer vil få minimalt med lettelser, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne, Hill-Marta Solberg.

- Arbeiderpartiet vil ha en god sosial profil i skattesystemet, og det må virke omfordelende. Vi vil ha lav skatt på lav inntekt, og høyere skatt på høye inntekter. Arbeiderpartiet vil beskatte store formuer og ha toppskatt på høye inntekter, sier hun i en pressemelding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.