*Nettavisen* Nyheter.

Fullt kaos i Oslo-politiet

Politiet har ikke mannskaper til å følge opp grov kriminalitet på grunn av nye bestemmelser.

12.03.08 12:49

(iOslo.no) Oslo-politiet har nylig endret sine arbeidstidsbestemmelser. Det får store konsekvenser for etterforskningen av grov kriminalitet i Oslo.

I løpet av de to siste ukene har redaksjonen på iOslo.no opplevd en merkbar endring i holdningen hos politiet. Flere har klaget over ressurs- og mannskapsmangel, og det har til tider vært svært vanskelig å nå fram, og få svar på våre spørsmål.

En gullsmed ble ranet på Sinsen i går. Da iOslo.no ringte jourhavende etterforsker i dag fikk vi vite at det ikke var tatt noen nye steg i etterforskningen, og ingen kunne svare på hva slags tekniske spor som var sikret i forbindelse med ranet.

En av lederne vi snakket med hadde bare 30 prosent bemanning, og mellom 400 og 500 saker å ta tak i, pluss fem avhør på vent. Fordelt på to og en halv person.

- Vanskeligere
Vi spurte lederen i Oslo Politiforening, Sigve Bolstad, om det stemmer at det er blitt vanskeligere å jobbe i politiet de siste ukene.

- Det er en veldig korrekt oppfatning, og det er ingen overraskelse at du får slike meldinger. Vi har vært tydelige på ressurs- og bemanningssituasjonen, og det er et kjempesprik mellom forventningene til politiet og det vi har mulighet til å gjøre, sier Bolstad.

- Oslo er presset
- Selv når det kommer til etterforskning av grov kriminalitet?

- Distriktet er presset, og vi har et hav av oppdrag. Siden nyttår har vi hatt 1200 dagsverk i Tinghuset. Nå har vi også fått nye arbeidstidsbestemmelser, som regulerer når man kan være på jobb. Folk kan ikke gå rundt hele døgnet, de trenger å ha fritid også, sier han.

- Har Oslo-politiet overlevd på uformell overtid?

- Det er klart noe overtid er forventet om når man etterforsker en sak, sier han.

Bolstad advarer mot å tro at løsningen er omorganisering.

- Oslo politidistrikt har vært i en kontinuerlig organisasjonsutvikling siden 2005, og det merker vi en slitasje internt på. Det er ikke alt som er blitt bedre, sier han.

Store etterslep
Siden nyttår har Oslo-politiet bedt om store tilskudd, både lønnstilskudd for å lokke politifolk til å jobbe i byen, men også penger til å gjennomføre nye prosjekter.

- Vi har et budsjett på rundt halvannen milliard. Det er mye vi får til, men det er mye som står igjen. Vi har et etterslep på et par hundre millioner på investeringer, fordi vi har drevet kompetanseheving, vi har oppgradert ikt, kjøretøyparken, og vi har fått nytt verneutstyr. I tillegg har vi fått en ny sentralarrest med midler tatt rett ut av driftsbudsjettet. Ingenting er øremerket, og det sliter på oss når vi ikke har noe rom i budsjettet, sier han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.