RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fullt KRL-fritak ikke bra nok

Sist oppdatert:
Hvis KRL-faget ikke skal være i strid med menneskerettighetene, må hele faget revideres. Å utvide muligheten for fritak holder ikke, mener menneskerettighetsekspert.

- Det er urovekkende at man tar fritaksmuligheten i bruk som permanent virkemiddel. Da åpner norske myndigheter for en varig konflikt med sentrale menneskerettighetskonvensjoner, som FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter og FNs barnekonvensjon, sier direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, Geir Ulfstein, i en pressemelding.

FNs Menneskerettskomité erklærte i november i fjor at det norske KRL-faget krenker foreldres frihet til å sørge for den religiøse moralske oppdragelsen for sine barn.

- Ser vi Menneskerettighetskomitéens avgjørelse i lys av FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter og FNs barnekonvensjon, mener vi at den beste løsningen vil være en full revisjon av KRL-faget hvor verken helt eller delvis fritak blir nødvendig, sier Ulfstein.

Regjeringens forslag om å fjerne lovbestemmelsen som sier at KRL-undervisningen skal forankres i skolens kristne formålsparagraf, er heller ikke god nok, mener menneskerettighetsekspertene.

- Dette tiltaket gir ingen reell effekt. Skolens kristne formålsparagraf gjelder uansett, selv om bestemmelsen som henviser til denne formålsparagrafen fjernes, sier Ulfstein.

Hvis regjeringen skal endre faget slik at det blir i overensstemmelse med menneskerettighetene, kan de ikke forutsette at fullt fritak er et godt alternativ på permanent basis. Da vil et av hovedpremissene for faget, nemlig at det skal inkludere alle, uansett sosial og religiøs bakgrunn, forsvinne, mener Geir Ulfstein.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere