RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fullt serveringskaos i LO

Foto: LO (LO)
Sist oppdatert:
Servitørene ble oppsagt fra talerstolen, men arbeidsgiveren hadde ikke hørt noe som helst.

Delegatene på LO-kongressen reagerte kraftig da nettstedet til Fellesforbundets medlemsblad, Magasinet for fagorganiserte, tirsdag meldte at at flere av servitørene som jobbet under kongressen verken hadde vilkår slik loven krever, eller som var i samsvar med de vedtakene det er lagt opp til at kongressen skal gjøre.

Nyheten om uverdige arbeidsforhold, manglende tariffavtaler og midlertidige ansettelser slo ned som en bombe i kongresssalen.

Les også: Kastet ut uorganiserte servitører
Les også: - LO har en ryddejobb å gjøre

- Nå blir kontrakten med Grata Personal sagt opp og personalet erstattet med personale fra et annet selskap - med tariffavtale og ordnede arbeidsforhold, sa LOs hovedkasserer og styreleder i Oslo Kongressenter Folkets Hus, Bente Halvorsen, fra talerstolen melder Magasinet.

Dermed var Kongressenteret tilsynelatende på jakt etter nytt personale mitt i LO-kongressen.

Det hadde ikke daglig leder Pål Svendsen i Grata Personal hørt noe som helst om.

Oppjusterer lønnene
- Jeg har hele morgenen forsøkt å få tak i Fellesforbundet. Vi må få satt oss ned og snakket om dette. Jeg har ikke fått snakke med noen, sa en oppgitt Svendsen som onsdag morgen leste at LO hadde sagt opp avtalen.

Tirsdag formiddag fikk han forsikret fra leder Stein Skogli i Oslo kongressenter at servitørene fremdeles kan jobbe under LO-konferansen under forutsetning om at Grata går i dialog med Fellesforbundet om en eventuell tariffavtale. Han legger til at alle vikarene i Grata nå har minimum tarifflønn. De som ikke hadde det tidligere, får oppjustert lønnen sin.

- Vi må få en dialog med Fellesforbundet , og se på hva en tariffavtale innebærer. Dette er jo snakk om en økt kostnad, sier han.

- Ikke ulovlig
Ifølge ANB måtte Oslo Kongressenter «I hui og hast si opp kontrakten med bemanningsselskapet Grata Personal og i stedet ta inn serveringspersonale fra en bedrift med tariffavtale».

- Har servitørene ansatt gjennom Grata Personal fått beskjed om ikke å komme på jobb?

- Nei jeg har ikke hørt noe om det ennå, sier Svendsen.

- Så hvorfor har dere ikke tariffavtale med servitørene?

- Det er ikke ulovlig å ikke ha tariffavtale. Våre vikrarer har standard arbeidsavtaler med Grata. De har samme rettigheter på sykelønn som alle andre ansatte, sier Svendsen. Han påpeker at mange av de innleide er uskolerte unge mennesker som ønsker å jobbe mye i korte perioder.

Raske penger
- Dette er gjerne unge mennesker som vil jobbe mest mulig, og de tenker ikke engang på å være fagorganisert.

Svendsen sier at det ikke er aktuelt å ansette disse menneskene i faste stillinger. De blir innleid av Grata for å hjelpe andre bedrifter å dekke korte behov for mye arbeidskraft.

- Hvis bemanningsbyråer må ansette i faste stillinger, så kan vi legge ned hele butikken. Om da ikke oppdragsgiverne ønsker bindene avtaler, sier Svendsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere