*Nettavisen* Nyheter.

Fungerer utmerket uten urinblæren

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Kong Harald har fått kreft i urinblæren. Den samme diagnosen fikk Christian Blauenfeldt (57) i 1999. I dag fungerer han helt normalt.

- Jeg har et såkalt blæresubstitutt som er tilkoblet urinveiene og har ingen pose på magen. I ettertid må jeg si det har gått veldig bra. Det er ingenting jeg ikke kan gjøre i dag som jeg gjorde tidligere, sier Blauenfeldt til NTB.

Han var spent før operasjonen fordi han ikke visste helt sikkert om han ville få et blæresubstitutt (en pose av tynntarmen innenfor huden) eller en pose utvendig på magen.

Trente opp nye muskler
Blauenfeldt sier han måtte trene opp nye muskler og passe på å tømme urin etter klokkeslett.

- Normalt bør man tømme hver tredje eller fjerde time. Det kommer an på hvor mye væske man inntar. Men stomiopererte skal også drikke godt, det motvirker slimdannelser i tynntarmreservoaret, forklarer han.

Han kan også drikke alkohol, men selv drikker han lite alkoholholdig.

- Selve operasjonen gikk greit. Den er ikke forbundet med mye smerter, men kan starte med litt lekkasjer. Jeg brukte kateter i begynnelsen. Nå bruker jeg det kun for å skylle ut slimstoffene, kanskje en gang i måneden, sier han.

Pasientforening
Blauenfeldt er tilknyttet pasientforeningen Norilco og fikk i sommer sertifikat til å kunne være besøker for andre stomiopererte.

- Jeg har bare hatt ett besøk og et par telefonsamtaler foreløpig, men det kommer nok flere etter hvert, sier han.

Selv savnet han kontakten med likesinnede da han ble operert.

- Jeg kom først i kontakt med pasientforeningen temmelig lenge etter operasjonen, beklager han.

Drive idrett
I sin informasjon til pasienter og pårørende skriver Norilco at stomiopererte stort sett kan gjenoppta livet som før operasjonen.

- Man finner stomiopererte stort sett i alle yrker, også i de fysisk krevende. Det er svært sjelden at stomien begrenser det å drive idrett og fritidsaktiviteter. Man kan bade, svømme, reise - det er ingen grunn til tilbakeholdenhet, bare man innretter seg litt praktisk, heter det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.