*Nettavisen* Nyheter.

Funnet på flåte

En tynnkledd mann ble reddet fra en flåte midt i Skagerrak i morges. Mannen er lite samarbeidsvillig.

21.04.06 11:02

Mannen ble plukket opp i morges av den norsk gasstankeren «Berge Odin» tilhørende Bergesen Gas Offshore AS. Han ble funnet drivende på en flåte bestående av en pall festet på fire oljefat.

Direktør Leif Arthur Andersen i Bergesen sier at de har vært i kontakt med kapteinen. Han opplyser at flåtemannen er i tilsynelatende god form.

- Han har vært veldig lite medhjelpsom om hvorfor han befant seg på flåten. Han har greid å gjøre seg forståelig på engelsk, men ønsker ikke si noe om sin situasjon, sier Andersen til TV 2 Nettavisen.

Flåte-mannen har forklart at han ble satt på flåten ufrivillig, men vil ikke si hvem som gjorde det eller hvor lenge han har vært på flåten.

- Kastet fra båt
- Han ble plukket opp i internasjonalt farvann, 30 nautiske mil syd for Kristiansand. Så har han en historie som andre får ta stilling til, sier redningsleder Eric Willassen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til TV 2 Nettavisen.

- Mannen sier selv han er fra California i USA, og at han ble kastet ut fra en engelsk båt, sier Willassen.

Ifølge rapporter fra «Berge Odin», skal han ha sett ut som en østeuropeer, og det kan dreie seg om en blindpassasjer som er satt av.

Hør Kanal 24-innslag her.

Forkommen
«Berge Odin» var på vei fra England til Sverige da de fikk øye på mannen. Det ble satt ut en lettbåt som plukket ham opp. Han skal ha vært tynnkledd, kald og forkommen, men ikke fysisk skadd og kapteinen vurderte at det ikke var nødvendig å hente ham med helikopter.

- Dette er et glimrende eksempel på godt sjømannskap. At mannskapet på broen øynene med seg når de er ute og seiler, det er en selvfølge, men her er det mennesker som observerer en mann og på eget initiativ setter båt i sjøen og henter han opp i løpet av 15 minutter, sier presseansvarlig Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen til TV 2 Nettavisen.

På vei til Sverige
Mannen blir nå tatt hånd om av mannskapet på Bergesen-båten. Den er ventet inn til Stenungsund i Sverige mellom 15 og 16 fredag. Der vil han bli møtt av svenske immigrasjonsmyndigheter.

- Vi har kontaktet svenske myndigheter, slik at de er forberedt på å ta i mot ham, sier Willassen.

Hovedredningssentralen fikk melding fra Tjøme Radio klokken 08.20. Været i området der mannen ble funnet skal være relativt rolig.

Samarbeider ikke
Hvordan mannen havnet på en flåte på Skagerrak er og blir et mysterium. Verken Kystvakten i Norge, Interpol eller Hovedredningssentralen har noe informasjon om hvordan han havnet på flåten.

Det har blitt spekulert i at manen har vært blindpassasjer på en båt, og blitt satt ut på havet.

- Det vet vi ikke noe om. Men etter vår muntlige samtale med kapteinen om bord, har ikke mannen på flåten sagt noe om dette. Derfor blir det bare en spekulasjon, sier Andersen.

- Hadde han id-papirer på seg?

- Ikke som jeg kjenner til.

- Hvordan var tilstanden hans?

Klikk på bildet for å forstørre.

- Han var etter forholdene i god form.

- Hvilke forhold var det om bord på flåten?

- Det kjenner jeg ikke til nøyaktig, men det sier seg selv at det ikke var noen fasjonable forhold, sier Andersen.

Skal avhøres

Svenske myndigheter skal være orientert om saken. Men da TV 2 Nettavisen var i kontakt med det svenske grensepolitiet, var dette helt ukjent for dem.

- Hva? Nei, dette har vi ikke hørt om, sier kommisær Gerd Bratlid til TV 2 Nettavisen.

Etter å ha blitt orientert om situasjonen, sier hun at dette må sjekkes ut. Og det gjør hun.

- Vi kommer til å reise ut ved hjelp fra det svenske sjøpolitiet. Der vil vi avhøre mannen, og om nødvendig leie inn en tolk, sier hun.

Svensk politi jobber nå utifra teorien om at han skal ha blitt satt av flåten fra en båt.

- Han kan jo ikke ha kommet ut dit på egen hånd. Og det er meget alvorlig å etterlate en person i livsfare, sier hun.

Avhengig av mannes historie, vil det trolig bli de svenske immigrasjonsmyndighetene som overtar saken etterhvert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.