RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fylkeslegen vil granske journalrot

Fylkeslegen i Oslo vil granske en fysioterapeut i Oslo etter at hundrevis av ark med pasientopplysninger ble funnet i en åpen container.

Mandag hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her.

- På bakgrunn av de opplyninger som er kommet fra bydelsoverlegen i Gamle Oslo i denne saken, så har vi vurdert det dit hen at vi vil åpne tilsynssak mot den aktuelle fysioterapeuten, sier assisterende fylkeslege Ketil Kongelstad til Nettavisen.

Diagnose i sprinkelcontainer
De mellom 500- og 600 dokumentene ble funnet i en åpen sprinkelcontainer. Dokumentene inneholder personopplysninger som navn, adresse, personnummer, bokommune, diagnose og dekningsgrad.

Det dreier seg om en større mengde kopier av refusjonskrav fra en privatpraktiserende fysioterapeut.

Fysioterapeuten vedgår ved første kontakt med Nettavisen ikke at det er begått en feil, og mener papirene i tråd med rutinene er kastet i en makuleringsmaskin som tømmes en gang i uka.

-Det er skjedd en glipp, sier vedkommende til Nettavisen etter å ha sjekket saken.

En praktikant skal ha fått beskjed om å kaste papirene i makuleringsmaskinen, og deretter kastet disse i den åpne søppelkassen, der det ellers ligger ledninger og annet spesialavfall.

- Uforsvarlig oppbevaring
Fylkeslegen i Oslo har mottatt en rapport fra bydelsoverlege Olav Heen, som har vært på tilsynsbesøk hos fysioterapeuten etter at Nettavisen skrev om saken.

I bydelsoverlegens rapport står det at det er det de oppfatter som «uforsvarlig oppbevaring av pasientopplysninger og at det gjøes makulering av papirer på et vis som ikke synes å sikre at dokumentene ikke kan komme uvedkommende i hende» .

Nettavisen var i kontakt med flere personer som var pasienter hos fysioterapauten. De var sjokkert over dokumentrotet.

- Ikke tilfeldig
På bakgrunn av rapporten, vil Fylkeslegen selv innlede en gransking av fysioterapeuten.

-Utifra bydelsoverlegens tilsynsbesøk og vurderinger, så er det grunn til å tro at den aktuelle episoden ikke bare er et sammentreff av uheldige omstendigheter, slik fysioterapeuten selv forklarer, sier Kongelstad.

Fysioterapeuten har redegjort for de aktuelle papirene i en egen rapport som både Fylkeslegen og bydelsoverlegen har mottatt.

Nettavisen var selv i kontakt med fysioterapeuten fredag. Han ønsker ikke å si noe i forhold til den siste utviklingen i saken.

- Ingen kommentar, sa vedkommende til Nettavisen.

Vil vurdere
Nå vil Fylkeslegen selv gjøre undersøkelser i den aktuelle saken, og fysioterapeuten vil i et brev bli bedt om å svare for seg på nytt.

- Hva kan bli konsekvensen for den aktuelle personen?

- På et generelt grunnlag så kan vi si at det som skjedd er et brudd på regelverket, men at nye prosedyrer synes tilfredsstillende. Elller vi kan se at dette er kritikkverdig og gi kritikk. Det kan også bli gitt en type pålegg eller advarsel, og saken kan hvis den er alvorlig nok føres over til Helsetilsynet.

- Men vi har forventning om at vi kan ordne dette på fylkesnivå, sier Kongelstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere