*Nettavisen* Nyheter.

Fyllebefal beholder jobben

Det festglade befalet som i fylla sprenger et tv-apparat inne på militært område ved Bodø hovedflystasjon til himmels, får beholde jobbene.

24.02.06 19:19

Det er klart etter at krigsadvokaten har sett på saken.

Oppførselen er «tåpelig og i utgangspunktet en alvorlig og straffbar handling», slår krigsadvokatene for Nord-Norge fast.

- Men fordi hendelsen fant sted for over to år siden anses saken nå som foreldet, det sier krigsadvokat Gunnar Johnsen til TV 2 Nyhetene.

TV-apparatet ble blåst til himmels ved hjelp av sprengladninger som til vanlig er festet under setet på F-16 jagerfly, og som brukes dersom en pilot må skyte seg ut av flyet.

Materialet var i utgangspunktet kassert og skulle destrueres.

Befalet hadde stjålet sprengladningene fra sin arbeidsgiver, og de involverte har brutt bestemmelsene for destruering.

Dette er refsbart og alvorlig, men saken er nå foreldet.

Filmet seg selv
En amatørfilm som TV 2 Nyhetene og Nettavisen har fått tilgang til, viser fulle befaler som fester flere sprengladninger til et tv-apparat.

På bildene ser man tydelig fulle befal som raver rundt med ølflasker i hånden. Med et kraftig smell blir TVen blåst til himmels. Deretter høres latteren fra flere befal som tydelig er fornøyd med «stuntet» sitt.

Videobildene viser også at fyllefesten kunne ha endt i en tragedie. En av befalene uttaler på filmen at han ble truffet i skulderen av restene etter tv-apparatet.

Se videoen her!

Hendelsen skjedde inne på militært område ved Bodø Hovedflystasjon en sommer for noen år siden. Alle de som er involvert i hendelsen var iført uniform og hadde høyere militær grad.

Saken ble først etterforsket av militærpolitiet. og til slutt sendt krigsadvokatene for Nord-Norge som har konkludert med at saken er over 2 år gammel og derfor foreldet.

- Hvis forholdet ikke hadde vært foreldet ville vi ut fra en totalvurdering behandlet dette som en disiplinærsak, sier krigsadvokat Gunnar Johnsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han understreker at de involverte har begått en tåpelig og alvorlig handling, men kan altså ikke refses på grunn av foreldelse.

I sin konklusjon anbefaler han at befalet får en kraftig og muntlig irettesettelse.

Befalet, som til daglig jobber ved Bodø Hovedflystasjon, får derfor nå beholde jobbene sine.

Informasjonsdirektør Birgitte Frisch ved Forsvarets logistikk organisasjon (FLO), sier at de har snakket med hver enkelt av festdeltakerne og at de har skjønt alvoret i saken.

- Fulle befal og sprengstoff hører ikke sammen sier Frisch, som tar denne saken alvorlig.

FLO tar konklusjonen fra krigsadvokatene i Nord-Norge til etterretning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.