*Nettavisen* Nyheter.

Fyrer løs mot Dagbladet

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

Medieeksperter hoderystende oppgitt over oppsigelse og nyhetsmangel.

14.07.08 14:30

Rett før fellesferien fikk klubbleder for Handel og Kontor i Dagbladet, Merethe Ruud, avskjed på grått papir. Saken har skapt store reaksjoner internt.

Les mer: Dagbladet sparket klubblederen

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Avisens omdømme har fått en ytterligere knekk. Inntrykket de gir mediebransjen er ikke bra, sier kommunikasjonsrådgiver Geir Bjørlo i Geelmuyden.Kiese, til NA24 Propaganda.

Trond Blindheim, sosiolog og rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, har spesialisert seg på markedskommunikasjon og forbrukeratferd. Han hører sjeldent noe pent om avisen.

- Omdømmemessig har avisen et klart negativt omdømme. Og jo lavere opplag jo verre blir det, sier Blindheim og påpeker at han sjelden hører noe positivt om avisen.

- Dagbladet er en jævla møkkaavis som vi kjøper allikevel. Jeg hisser meg opp over denne avisen hver dag. Det skriver om en masse ikke-saker og de er elendig på nyheter, fortsetter han til NA24 Propaganda.

Aasheim en god leder
Trond Blindheim er heller ikke imponert over ledelsens håndtering av oppsigelsen av klubblederen. Han er også forundret over redaktør Anne Aasheim.

- Dette er svært pussig måte å gjøre det på. Anne Aasheim har rykte på seg for å være en hyggelig og god leder, sier Blindheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Thor Øivind Jensen, førsteamanuensis Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen, er ikke overrasket over avisens håndtering

- Kulturaviser har en lang historie i å behandle ansatte dårlig. De har en god posisjon og mange har lyst å jobbe der, sier Jensen til NA24 Propaganda.

Han mener også avisens håndtering av saken ikke vil påvirke leserne. Det skal mye til for at noen slutter å kjøpe avisen. Men han understreker at det er bra at saken får oppmerksomhet i pressen.

Men saken har ikke fått mange presseoppslag i følge medieovervåkerne i Cision Norge.

- Saken har rent mediemessig ikke fått stor oppmerksomhet. Det er få som har dekket saken, forteller medieanalytiker Christian Haug i Cision.

Han tror dette har sammenheng med at saken ikke har stor allmenninteresse.

- Det at de har lagt lokk på saken og velger å svare ingen kommentar gjør ikke akkurat saken mindre mistenkelig. En underlig måte å håndtere det på, sier medieanalytiker Christian Haug.

- Som å slutte å røyke
Blindheim er enig. Saken vil ikke påvirke løssalget og sammenligner avisens posisjon med en pakke røyk.

- Det er like vanskelig som å slutte å røyke, sier han.

Men avisens troverdighet kan nå stå i fare advarer Thor Øyvind Jensen

- Avisen er allerede presset. De kan stå i fare for å miste sin troverdighet. Det vil nok komme flere slike saker fra avisen i tiden som kommer, men de kan ikke fortsette å tillate seg slike handlinger fordi de er en kulturavis.

Kommunikasjonsrådgiver Geir Bjørlo i Geelmuyden.Kiese er også redd for avisens troverdighet.

- Ruud-saken smulder opp restene av Dagbladets troverdighet i arbeidslivssaker. Når avisen har vært sterkt kritiske til brutaliseringen av arbeidslivet, og retter seg spesielt mot kvinnelige lesere, så møter de seg selv ettertrykkelig i døren.

Leder i HK media, Anne-Berit Tuft, forteller at de har fulgt nøye med Dagbladet den senere tiden, også før oppsigelsen av klubbleder Merethe Ruud.

- Det har vært en del som har sluttet i avisen den siste tiden.

Hun mener videre at saken er enestående.

- Dette er første gang jeg har opplevd en slik alvorlig sak i HK media. Vi kommer til å følge nøye med hva ledelsen foretar seg i fortsettelsen, sier Tuft.

Hun lover at HK media vil gjøre sitt for å løfte denne saken også til høsten.

General sekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening tror også saken også vil ha betydning for avisens framtidige rekruttering.

Ikke særlig pent
- Dette høres ikke særlig pent ut. Det er klart at dette er en belastning for en allerede hardt presset avis. Og det vil også kunne påvirke framtidig rekruttering av nye krefter til avisen, med en slik håndtering, sier han til NA24 Propaganda.

- Dette er en svært ubehagelig sak for Dagbladet. Jeg håper de raskt finner ut av det, sier Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

- Tillitsvalgte har et ekstra vern og man kan ikke kvitte seg med folk bare fordi de er ubehagelige.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.