RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ga 30 millioner til et prosjekt ingen kunne søke på

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hansen ga til sammen 60 millioner kroner til prosjekt i konas organisasjon.

I februar 2009 tok Hanssen direkte kontakt med Kirkens Bymisjon med spørsmål om de kunne starte et døgnbemannet tilbud til tunge rusmisbrukere.

Kirkens Bymisjon hadde opprinnelig søkt om 30 millioner kroner til et annet rusprosjekt, men pengene de fikk gikk til noe annet enn hva organisasjonen hadde søkt penger til, melder NRK.

Organisasjonen fikk 30 millioner kroner, med beskjed fra departementet om at de ønsket å gi samme beløp året etter. Siden prosjektet er skrevet inn i statsbudsjettet, har Kirkens Bymisjon fått 120 millioner kroner til et prosjektet ingen andre fikk søke på.

Kona jobber i organisasjonen
Bjarne Håkon Hansens daværende kone, Anita Ellefsen, jobbet - og jobber fremdeles - som leder for Pårørendeskolen i Kirkens Bymisjon.

Ifølge Bymisjonen selv, tok de opp habilitetsspørsmålet med den politiske ledelsen i Helsedepartementet, men fikk som svar at det var greit.

Skuffet over prosessen
Framgangsmåten gjorde at byråkratene følte seg overkjørt og andre organisasjoner følte seg forbigått.

Ingen andre organisasjoner fikk vite om pengene, selv om de gjerne ville og kunne drive rustilbudet, ifølge Anlov Mathiesen, som er ansvarlig redaktør i gatemagasinet =Oslo.

- Det var mange av oss som ble sjokkerte da han trakk opp en gigantisk sum til Kirkens Bymisjon som ikke tillot andre å bli med, sier Mathiesen til NRK.

Ifølge redaktøren var det stor skuffelse over prosessen på grasrota.

Har brutt regelverket
Jusprofessor Erik M. Boe mener den tidligere helseministeren har brutt statens økonomireglement.

- Det ser for meg ut som om de har brutt statens økonomireglement ved at det ikke er kunngjort klart og tydelig at her er det midler som skal bevilges til et helt spesielt formål, sier Boe til NRK.

Avviser
Departementet på sin side avviser at de brøt økonomireglementet.

Seniorrådgiver Finn Oluf Nyquist sier til NRK at Kirkens Bymisjon søkte på lik linje med andre organisasjoner da de sendte inn sin søknad til Helsedirektoratet.

Men prosjektet Bjarne Håkon Hanssen bevilget penger til, er ikke det samme som Bymisjonen opprinnelig søkte midler til, noe seniorrådgiveren påpeker.

Bjarne Håkon Hanssen ville ikke la seg intervjue av NRK om denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere