Ga dagpengene til Utøya

Foto: Martin Lundsvoll (Romerikes Blad)

Innsatte på Ullersmo har samlet inn 12.500 kroner til gjenreisingen av Utøya. Remi og Samir mener ingen straff er streng nok for Anders Behring Breivik.

03.09.11 21:32

Det er 22. juli i Ullersmo landsfengsel. Remi Thoresen sitter foran tv-en og følger med på Tour de France. Så dukker det opp en melding på skjermen om en eksplosjon i Regjeringskvartalet. I timene som skal komme, er Remi i sjokk.

– Vi fulgte med på nyhetene, og var i sjokk hele gjengen. Samir sa det med en gang. Det er ikke Al-Qaida som står bak dette, det er en hvit mann, sier Remi og ser bort på kameraten Samir Jusovic.

– Hvorfor tenkte du det?

– Fordi det var så åpenbart at Arbeiderpartiet og Regjeringen var dem som skulle rammes. Det måtte være en som var mot systemet. Husk mitt ord, sa jeg til de andre innsatte, sier Samir som opprinnelig er fra Serbia.

– Jeg fikk umiddelbart flashback til krigshandlingene jeg var vitne til på midten av 90-tallet, forteller han.

Tok initiativet
Remi mener ingen straff er streng nok for Anders Behring Breivik.

– 30 år er vel den maksimale straffen han kan få etter norsk lov. Men det vil nok bli forvaring. Han slipper forhåpentligvis aldri ut. Håper han blir sittende isolert lenge. Og han klager over å sitte i fengsel allerede nå! Syter som ei kjerring! utbryter han.

Ei uke etter terrorhandlingene tok Remi og Samir initiativet til en pengeinnsamling for gjenreising av Utøya.

– Jeg er med i et kontaktutvalg mellom innsatte og ansatte, og fikk gå rundt med lister i alle avdelingene her i fengselet. Der kunne innsatte skrive seg på og gi et selvvalgt beløp. De aller fleste ga. Noen donerte en dagslønn på 57 kroner, andre ga 1.000. Sluttsummen ble på rundt 12.500 kroner, forteller Samir.

Skrev til Storberget
Remi sendte samtidig et brev til Knut Storberget hvor han spurte om justisministeren kunne ta på seg oppdraget med å overlevere pengene til AUF. En kopi av brevet ble sendt til samtlige norske fengsler. Oppfordringen var klar; følg vårt eksempel og samle inn penger til Utøya dere også.

«Vi ønsker å bidra til at Utøya igjen kan bli et sted hvor ungdom fra hele landet samles. Der de trygt kan dele sine tanker og ord med hverandre, bli inspirert og inspirere hverandre til å skape en trygg framtid for oss alle», står det blant annet å lese i brevet. Nyheten om innsamlingsaksjonen ble deretter lagt ut på Kriminalomsorgens nettsider.

– Tenk hvis hele samfunnet hadde gitt ei dagslønn, det hadde blitt mye penger, det. Jeg synes det er imponerende hva vi har fått til, konstaterer Remi.

Har grått åpenlyst
Samir og Remi forteller at flere innsatte, inkludert dem, har grått åpenlyst de siste ukene.

– Vi har ikke ord på hva vi føler. Det er ubeskrivelig. Jeg får tårer i øynene nå, sier Remi.

– Vi tar sterk avstand fra handlingene denne mannen har utført. Disse ungdommene hadde hele livet foran seg. De unge er framtida vår. De skal styre landet når vi blir gamle, og trenger et sted hvor de kan møtes og prate usensurert.

– Ja, vi sitter selv i fengsel, men ønsker å bli bedre mennesker og tilpasse oss det samfunnet vi en dag skal ut i. Jeg hadde risikert livet mitt for de ungdommene, fastslår Samir.

Karene tror terrorhandlingene har forandret Norge.

– Jeg tror det har ført til tettere bånd mellom nordmenn og muslimer. Tidligere var det utenkelig at en imam og en prest skulle legge blomster på samme sted. Jeg tror vi skal klare å samarbeide bedre nå, mener Remi som også merker et stemningsskifte innenfor murene.

– Det er ikke så mye hat her lenger. Vi er kommet nærmere hverandre etter det som skjedde.

Denne saken er levert av Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.