Ga ikke dårligere salg

Foto: ETIENNE ANSOTTE (EPA)

Røykeloven førte ikke til dårligere omsetning for norske restauranter og puber, viser ny studie.

13.12.10 12:25

- Vi kunne kanskje ventet en effekt på omsetningen i Norge, fordi vi har et kaldere klima enn mange andre, og folk må gå ut og røyke, sier forsker Hans Olav Melberg ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ingen effekt på omsetning
Men det fant han altså ikke. Sammen med forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS har han sett på omsetningen i pub- og restaurantnæringen før og etter at røykeloven ble innført i 2004. Og resultatene viser at loven ikke reduserte omsetningen i norske restauranter og puber. Det eneste forskerne fant var en mulig korttidseffekt på puber. Men i et langtidsperspektiv fant de altså ingen effekt på omsetningen verken på puber eller restauranter.

Tilrettelagt for røykerne
- Dette betyr at enten går de samme folkene like mye ut og handler drikkevarer som før, ellers så er det nye personer som har kommet til etter røykeloven, sier Melberg, som peker på at mange steder har tilrettelagt for røykerne.

- Mange røykeområder utendørs har jo nesten blitt som små rom, påpeker han.

Betydning utenlands
Resultatene fra studien kan særlig få betydning utenlands, mener Melberg.

- Norge var jo et av de første landene som innførte røykeloven. Disse resultatene kan få betydning for de landene der det nå debatteres hvorvidt de skal innføre en røykelov. For Norges del bekrefter denne studien argumentene til de som sa at røykeloven ikke ville føre til en redusert omsetning, sier han.

Ikke enkelttiltak
Forskerne har sett på omsetningen i næringen samlet, ikke på enkeltsteder.

- Det kan selvfølgelig hende det skjuler seg enkeltsteder bak gjennomsnittet som enten har måttet legge ned eller blomstret opp, sier Melberg.

SIRUS-studien er publisert i tidsskriftet European Journal of Health Economies. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag