Ga Toskas venn skylda

David Toska og Danny Bungard

David Toska og Danny Bungard Foto: (Foto: Guardia Civil)

Narkotiltalte Danny Bungard, alias Wonderboy, hevder han er lånehai med gjeldsproblemer. Grunnen til det er David Toskas gamle venn.

10.04.07 15:54

Påtalemyndigheten mener at Danny Bungard er lederen i en hasjliga som smuglet i stort monn til Norge. Tirsdag skisserte aktor Geir Evanger et mottaker- og salgsnetterverk rundt Bungard.

I Oslo tingrett nekter Danny Bungard for at hans business er hasj. Derimot hevder Bungard at han har drevet med utlånevirksomhet, og noe smugling av steroider til Norge.

- Jeg bodde mer eller mindre fast i Spania fra 2002 da jeg fikk jobb i et eiendomsselskap i Marbeia. Gjennom jobben som eiendomsmegler kom jeg borti folk som driver med utlån av penger i større kvantum, fortalte Bungard i retten tirsdag.

- Ikke som her i byen
- Eiendomsmarkedet i Marbeia er litt annerledes enn det er her i byen liksom, sa Bungard i retten.

Gjennom bekjente i Spania lånte Bungard store penger til 10 prosent rente i måneden. Pengene lånte han videre med en rentesats på mellom 17 og 25 prosent i måneden.

En av lånetakerne ble en 36 år tidligere venn av David Toska. 36-åringen var lenge siktet i Nokas-saken, og er i dag varetektsfengslet i Sverige for narkotikasmugling. Mannen er ikke tiltalt i Wonderboy-saken, til tross for at påtalemyndigheten mener at ”lånet” i virkeligheten var et hasjkjøp.

I retten ønsket ikke Bungard å navngi hvilket eiendomsselskap han jobbet for, hvem han hadde lånt penger gjennom sin virksomhet, eller noe om sin påståtte steroide-smugling.

Begynte med hasj
Bungard fortalte i retten at han ikke fikk tilbake pengene av 36-åringen. Fra før hadde han misligholdt et lån. Nå begynte han å få virkelig pengeknipe.

- Jeg skjønte at det luktet litt svidd av det greiene der. Da havnet jeg i ny pengeknipe i de eiendomsgreiene. Jeg kan ikke si til dem at jeg ikke får pengene, for da hadde det blitt stopp i lån. Så i det momentet låner jeg en del penger rundt omkring i byen her. Både på rente og renters rente for å forskyve gjelda, fortalte Bungard i retten.

Bungard hevdet også i retten at han først på dette tidspunktet begynte å vurdere import av hasj. Da for å dekke gjelden sin i Spania. Hasjleverandøren, som går under kallenavnet ”Kølla”, var ifølge Bungard en bekjent av ham fra eiendomsmarkedet i Marbeia. Hans kompanjong i Norge navngir han som en Wonderboy-tiltalt 31-åring som går under navnet "Hvalrossen".

Møtte Toska
Samtidig begynte Bungard en jakt på Toskas venn rundt i Oslo.

- Rundt det blir det jævli mye oppstyr. Gud vet hva jeg har sagt på telefonen. Så viste det seg at han hadde lånt i en annen persons navn. Det var garantien hans i og med at jeg ikke kjente fyren.

I slutten av oktober er Bungard i ferd med å fikse hasj til Norge. Han bodde i Frankrike, og holdt kontakten med blant andre Hvalrossen for å smugle hasjpartiet.

I begynnelsen av oktober reiste Bungard til Barcelona i flere forskjellige møter. Blant annet i forbindelse med jakten på de 500.000 kronene som Toskas venn hadde lånt.

- Det fører til et møte i Barcelona. Her skulle det komme en kar, og plutselig fikk jeg høre at Lusekofta (David Toska red. anm) skulle møte her. Det kladder litt for å si det sånn. Jeg er ikke keen på å dra på det møte, fortalte Bungard i retten.

Men gikk i boks, og de to snakket ut.

- Toska var ikke hasj-investor
- Han (Toska red. anm) lurte jo på hva faan som har skjedd her. At folk har tatt lån i hans navn uten at han visste om det, sa Bungard i retten.

Bungard hevdet i retten at han også møtte en annen ikke navngitt person i Barcelona. Den var denne personen, og ikke David Toska, som skulle investere i hasjpartiet Bungard skulle smugle til Norge. David Toska har nektet enhver befatning med hasjsmugling og kjøp av hasj. Forklaringen støtter altså Toskas forklaring.

Aktor spurte i retten om denne personen var den tiltalte 29-åringen kalt "Skrue". Det ville ikke Bungard svare på. Påtalemyndigheten mener det var Skrue som overleverte 4,3 millioner fra Toska til Bungard. Bungard sa i retten at den medtiltalte "Hvalrossen" hadde fått millioner av Skrue

- Det var jo litt diskusjon rundt om dette var Nokas-penger, men siden de var skitne og vi diskuterte om de var fluedritt og sånn på dem, så tenkte vi mer om de hadde liggi jævli lenge i jorda, sa Bungard i retten. Men ifølge Bungard var det altså Hvalrossen som hadde hatt kontakt med Skrue, og ikke ham.

Innrømmer noe skyld
Bungard fortsatte med å forklare mye fram og tilbake om kjøp og avtaler rundt hasjsmugling og smugling av penger til Nederland som betaling for hasjen.

Bungard vil forklare seg resten av dagen, samt store deler av onsdagen eller torsdagen (mulig rettsfri onsdag red. anm).

Han har erkjent at han sto bak innførselen av 290 kilo, men ikke beslaget på 470 kilo. Her mener Bungard at en annen navngitt mann står bak, og at Bungard bare skulle kjøpe 100 kilo av dette partiet.

Holdt Toska utenfor
Bungard fortalte i retten at han var på vei til Paris 29. og 30. november – de dagen hasjpartiene på 290 og 470 kilo ble tatt av norsk politi. Under turen hadde han intensiv sms-kontakt med ulike personer i Norge for å høre om partiene hadde kommet fram.

- I Paris møter jeg Lusekofta (David Toska red. anm) den dagen. Da hadde han mer eller mindre flytta dit.

- Traff du tilfeldigvis Toska i Paris, spurte rettens formann Oddmund Svarteberg.

- Nei siden Paris var litt upløyd mark for Toska, skulle vi ut og vise’n litt rundt. Etter hvert får jeg fnatt på en telefon utover den 30. november. Da tok han telefonen og ringte et par telefoner til de hjelpefolka. Jeg dikterte kontrollspørsmål som Lusekofta skal stille. Det er jeg som får han til å ringe liksom, sa Bungard i retten og plasserte dermed Toska på utsiden av smugleroperasjonen.

Snakket med politi
- Det var jo lensmannen fra Bjugn som tok den telefonen (Oslo-politi etterforsket saken og snakket med Toska red. anm), så de var jo veldig positive. De presenterte seg som snekkerne (snekkerne var kallenavnet på de som skulle motta partiet i Norge red. anm) og var jo veldig behjelpelige, sa Bungard.

Etter hvert skjønte Bungard at smuglingen gikk fløyten. Han flyttet tilbake til Spania, og ble der til han ble pågrepet med David Toska 5. april 2005.

- Hvordan gikk det med gjelden din? spurte Svarteberg.

- Ja det balla på seg. De har jo ikke gått bort. Jeg skylder fortsatt penger, sa Bungard i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag