*Nettavisen* Nyheter.

Gaarder fordømmer Israel

- Staten Israel har voldtatt verdens anerkjennelse og får ikke fred før den legger ned sine våpen, skriver forfatter Jostein Gaarder – men sier han fortsatt er ”en god jødevenn”.

05.08.06 13:55

"Det er på tide å øve inn en ny lekse: Vi anerkjenner ikke lenger staten Israel. Vi kunne ikke anerkjenne det sørafrikanske apartheidregimet, og vi anerkjente ikke det afghanske Taliban-regimet. Så var det mange som ikke anerkjente Saddam Husseins Irak, eller serbernes etniske rensing. Nå må vi venne oss til tanken: Staten Israel i sin nåværende form er historie.

Vi tror ikke på forestillingen om Guds utvalgte folk. Vi ler av dette folkets griller og gråter over dets misgjerninger. Å opptre som Guds utvalgte folk er ikke bare dumt og arrogant, men en forbrytelse mot menneskeheten. Vi kaller det rasisme," skriver den verdensberømte forfatteren i dagens kronikk i Aftenposten.

Gaarder er forberedt på sterke reaksjoner, men sier han måtte skrive den ”for å vekke Israel”.

Han understreker at kritikken er rettet mot staten Israel i dag – og at han er redd for å såre jøder i Norge – men at han ”synes det er viktig at verdenssamfunnet nå sier ifra”.

Kronikken er skrevet på samme form som profeten Amos brukte da han for 2750 år siden profeterte sin gudsdom over Israel.

- Kronikken er en domsprofeti. Jeg mener selvfølgelig ikke at Israel ikke skal ha et forsvar. Jeg sier ikke annet enn det verdenssamfunnet sier gjennom FN-resolusjonene. Igjen og igjen ser vi at Israel overreagerer, sier Gaarder til Aftenposten.

Han sier at han anerkjenner staten Israel slik FN anerkjenner Israel av 1948, da staten ble opprettet, men at Israel siden 1967 ofte har ”overreagert til skade for seg selv”, og at verdenssamfunnet har sviktet palestinerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.