RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gabrielsen varsler strengere kontroll

Sist oppdatert:
Helseminister Ansgar Gabrielsen varsler nye regler for kontroll med smittefarlige kjøletårn.

Helseministeren sa under pressekonferansen i Fredrikstad tirsdag at han allerede har tatt kontakt med Det Norske Veritas for å se på kontrollmuligheter når det gjelder kjøletårn.

Ennå kjenner man ikke smittekilden i Østfold, men under pressekonferansen onsdag sa helsemyndighetene at de nå mente at kilden høyst sannsynlig er et slikt kjøletårn.

- De som eier disse tårnene har et klart ansvar om å ha et tilfredsstillende renhold av disse tårnene, sa Gabrielsen under pressekonferansen. Han poengterte også at det er kommunene som har ansvaret for å føre kontroll med tårnene i henhold til forskrifter om helse- miljø- og sikkerhet. Problemet er at disse kontrollrutinene i dag ikke ser ut til å fungere. De siste dagene har det blitt avdekket av mange kommuner ikke engang vet hvor de potensielt farlige kjøletårnene er. Eksperter på området har også tidligere sagt til TV 2 Nettavisen at kontrollrutinene i dag ikke er gode nok for denne typen kjøletårn

- Vedlikeholdet av mange kjøletårn har gått for lut og kaldt vann i mange år. De fungerer godt som kjøletårn, men er ofte rustne og dårlige innvendig. Dermed er de vanskelige å gjøre rene. Det har vi erfaring med fra mange kjøletårn, sa avdelingsleder Eirik Ask ved AS Telelab i Skien, et av selskapene som analyserer legionella-prøver, til TV 2 Nettavisen tidligere denne uken.

Legionella i kjøletårn

Det finnes rundt 500 såkalte åpne kjøletårn i Norge. Disse er knyttet til store kjøleanlegg der overskuddsvarmen blir fjernet ved fordamping ut i åpen luft. Kjøletårnene har gode vekstvilkår for bakterier hvis de ikke desinfiseres og rengjøres jevnlig. Uten slike tiltak kan den dødelige legionella-bakterien blomstre opp i kjøletårnene og bli spredt over store områder gjennom vanndråpene som fordamper. Det var dette som skjedde i Stavanger i 2001 der sju personer omkom. Det er dette ekspertene tror at nå har skjedd i Østfold.

- Med det skadepotensialet som disse tårnene har, så må vi ha andre kontrollordninger. Både når det gjelder internkontroll, og når det gjelder de som skal se i kortene til de som utfører kontrollene. Her er det flere muligheter og jeg har vært i kontakt med Det Norske Veritas for å få oversendt hvordan dette fungerer i andre land.

- Jeg regner med at hovedstrukturen i et nytt regime skal være på plass før sommeren, sier Gabrielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere