*Nettavisen* Nyheter.

Gabrielsen varsler strengere kontroll

Helseminister Ansgar Gabrielsen varsler nye regler for kontroll med smittefarlige kjøletårn.

24.05.05 15:59

Helseministeren sa under pressekonferansen i Fredrikstad tirsdag at han allerede har tatt kontakt med Det Norske Veritas for å se på kontrollmuligheter når det gjelder kjøletårn.

Ennå kjenner man ikke smittekilden i Østfold, men under pressekonferansen onsdag sa helsemyndighetene at de nå mente at kilden høyst sannsynlig er et slikt kjøletårn.

- De som eier disse tårnene har et klart ansvar om å ha et tilfredsstillende renhold av disse tårnene, sa Gabrielsen under pressekonferansen. Han poengterte også at det er kommunene som har ansvaret for å føre kontroll med tårnene i henhold til forskrifter om helse- miljø- og sikkerhet. Problemet er at disse kontrollrutinene i dag ikke ser ut til å fungere. De siste dagene har det blitt avdekket av mange kommuner ikke engang vet hvor de potensielt farlige kjøletårnene er. Eksperter på området har også tidligere sagt til TV 2 Nettavisen at kontrollrutinene i dag ikke er gode nok for denne typen kjøletårn

- Vedlikeholdet av mange kjøletårn har gått for lut og kaldt vann i mange år. De fungerer godt som kjøletårn, men er ofte rustne og dårlige innvendig. Dermed er de vanskelige å gjøre rene. Det har vi erfaring med fra mange kjøletårn, sa avdelingsleder Eirik Ask ved AS Telelab i Skien, et av selskapene som analyserer legionella-prøver, til TV 2 Nettavisen tidligere denne uken.

Legionella i kjøletårn

Det finnes rundt 500 såkalte åpne kjøletårn i Norge. Disse er knyttet til store kjøleanlegg der overskuddsvarmen blir fjernet ved fordamping ut i åpen luft. Kjøletårnene har gode vekstvilkår for bakterier hvis de ikke desinfiseres og rengjøres jevnlig. Uten slike tiltak kan den dødelige legionella-bakterien blomstre opp i kjøletårnene og bli spredt over store områder gjennom vanndråpene som fordamper. Det var dette som skjedde i Stavanger i 2001 der sju personer omkom. Det er dette ekspertene tror at nå har skjedd i Østfold.

- Med det skadepotensialet som disse tårnene har, så må vi ha andre kontrollordninger. Både når det gjelder internkontroll, og når det gjelder de som skal se i kortene til de som utfører kontrollene. Her er det flere muligheter og jeg har vært i kontakt med Det Norske Veritas for å få oversendt hvordan dette fungerer i andre land.

- Jeg regner med at hovedstrukturen i et nytt regime skal være på plass før sommeren, sier Gabrielsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.