RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gamals løgntest avvist

Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Agder lagmannsrett avviser bruk av løgndetektortest i straffesaken mot Gamal Hosein. Blir Gamal Hosein kjent skyldig i drap, vil forsvarer John Christian Elden anke saken.

Agder lagmannsrett avviste onsdag morgen bruk av løgndetektortest i Gamal Hosein-saken, melder TV 2.

- Dersom det blir avsagt en fellende dom som baserer seg på at Hosein ikke snakker sant, vil det åpenbart være en ankegrunn at han avskjæres fra å føre bevis om hvorvidt han snakker sant, sier forsvarer John Christian Elden til TV 2 Nettavisen.

Det var med bakgrunn i Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen at forsvarer John Christian Elden mente at løgndetektortesten av Gamal Hosein burde bli fremlagt som bevis i straffesaken.

Støtter seg til Høyesterett
Gamal Hosein står tiltalt for å ha drept sin kone Gry Hosein i Skien i 2001. Han ble dømt til ti års fengsel for drap i Skien tingrett, men anket saken. Hosein har hele tiden hevdet sin uskyld.

Påtalemyndigheten på sin side mener at bruk av løgndetektortester som bevis i norsk rett er avvist av Høyesterett i en kjennelse fra 1996, og at denne kjennelsen ved flere anledninger er fulgt opp av Høyesteretts kjæremålsutvalg.

Agder lagmannsrett skriver i sin kjennelse at Agder lagmannsrett senest i mars 2003 nektet fremleggelse av løgndetektortest. Saken ble anket til Høyesterett, men avvist av kjæremålsutvalget.

Vil påkjære
Forsvarer John Christian Elden begrunnet bruk av løgndetektortest med EMKs artikkel 6. Den sier at tiltalte har rett til å fremlegge selvstendige bevis på sin uskyld. Han viste også til en kjennelse i Høyesterett fra 2002 angående bruk av telefonavlytting som han mener var relevant for saken.

Agder lagmannsrett avviste disse argumentene og viste til at Høyesterett-kjennelsen fra 1996 er den som gjelder når det er snakk om løgndetektortest.

Elden varslet tirsdag at han vil påkjære en avvisning av løgndetektortest som bevis. I verste fall vil han ta saken hele veien til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere