*Nettavisen* Nyheter.

Gamle «lepper» refser LO

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Ap-veteranene Thorbjørn Berntsen og Yngve Hågensen mener at fagbevegelsen er blitt for grådig.

27.10.05 16:56

- Det er et dilemma. Fagbevegelsen har kjempet for en bedre velferd, og da er det klart at det må være en økonomisk plattform til stede. Men nå er vi kommet til et punkt der det er blitt kjøp, bruk og kast, sier Thorbjørn Berntsen (70).

Det er ingen hvem som helst som nå går ut med kraftig kritikk av fagbevegelsen. Berntsen er tidligere miljøvernminister og nestleder i Arbeiderpartiet. Ynge Hågensen (67) var LO-leder fra 1989-2000. Nå har de skrevet boka «Stemmer fra jernalderen» sammen med journalist Trond Hansen. De to veteranene er brennende opptatte av at samfunnet er blitt for materialistisk. Det gjelder også fagbevegelsen.

- Fagbevegelsen må sette seg ned og diskutere hvordan de kan bli en sosial kraft. De kan ikke være med å bidra til at forbrukshjulet skal gå stadig fortere.

- Skiller seg for lett
De to kritiserer ikke bare fagbevegelsen, men også den jevne nordmann. De synes for eksempel det er ille at folk gir opp forhold for lett.

- Folk driver og skiller seg. Det fører til økt energiforbruk ved at de må ha to leiligheter og fjernsynsapparater, sier Berntsen, som også er kjent som «Leppa fra Grorud».

Han synes også det er ille å lese om tenåringer som handler klær for 3.000 kroner i måneden, samtidig som Freetex forteller om at de får en flom at brukte klær.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Eller han med den store Mercedesen som vi så på bensinstasjonen. Han klagde på bensinprisen. Etterpå gikk han bort og hentet seg en flaske med to liter vann. Noen har klikka i skallen.

Ser håp
Men de to tror det er mulig å stoppe karusellen av forbruk.

- Det er politisk og ideologisk tørke i Norge. Den internasjonale fagbevegelsen er nødt til å gå sammen for å lage felles handlingsplaner. Vi tror folk er interesserte. Det så vi under valget, og den nye regjeringen viser vilje til å tenke nytt i Soria Moria-erklæringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.