*Nettavisen* Nyheter.

Gamle saker sinker domstolene

Norske domstoler avgjorde færre saker i fjor enn i 2002. Årsaken en er den store beholdningen av gamle saker.

I fjor avgjorde domstolene 68.086, som er 520 saker færre enn året før. Det går fram av Domstolsadministrasjonens rapport for 2003.

Domstolsadministrasjonen sier at beholdningen av gamle saker må reduseres slik at de innkomne sakene ikke blir liggende flere måneder i kø før de behandles. Administrasjonen mener at flere av sakstypene er blitt komplekse og krevende uten at domstolene i tilstrekkelig grad er blitt kompensert for dette.

Stortinget har satt som mål at sivile saker skal avgjøres innen 6 måneder, straffesaker og saker for lagmannsretten med jury skal ikke vente mer enn tre måneder, mens saker i forhørsretten skal behandles innen 1 måned.

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden for saker for tingretten er 6,7 måneder for sivilsaker, 3,4 måneder for straffesaker og i underkant av målsettingen – 0,6 måneder – for forhørsrettssaker. Saksbehandlingstiden for sivile saker og forhørsretten er i 2003 stort sett som i 2002, mens de enkelte domstoler har klart å presse saksbehandlingstiden for straffesaker ned fra 4 til 3,4 måneder.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag