*Nettavisen* Nyheter.

Går for fellende dom foran TV-kameraene

Foto: Kjetil Mæland (TV 2 Nettavisen)

I dag vil statsadvokat Aktor Hans J. Bender legge ned påstand om fellende dom for de åtte tiltalte i trafficking-saken. Samtidig blir han historisk ved å prosedere foran kamera.

10.01.05 10:38

Mens TV 2 monterte opp kamera og mikrofon gjorde statsadvokat Hans J. Bender seg klar til å innlede sin prosedyre i Oslo tingrett.

Mandag vil TV 2 for første gang i norsk historie ta opp prosedyren i en tingrett. Deler av prosedyren vil bli sendt på nyhetene i kveld, og på TV 2 Nettavisen senere mandag.

- Dette er en historisk begivenhet, konstaterte nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland i TV 2 Nyhetene overfor TV 2 Nettavisen fredag.

- Særdeles krenkende
Etter åtte uker med bevisførsel er han glad for å være i mål. Det har ikke vært enkelt for påtalemyndigheten å legge fram bevisene de har mot de tiltalte i trafficking-saken. Spesielt fordi de to hovedvitnene - jentene som skal ha blitt misbrukt på det groveste - har hatt problemer med å snakke om den grufulle tiden de var igjennom i Norge.

- Voldtektene har vært særdeles krenkende overgrep og har vært med å trykke ned jentene, sa Bender da han startet sin prosedyre.

Hatt problemer med bevisførsel
Den ene jenta nektet å komme til Norge for å vitne i straffesaken fordi hun fryktet for sitt liv. Dermed måtte retten nøye seg med videopptak av et avhør av kvinnen. Den andre kvinnen ble psykisk syk etter å ha forklart seg i retten.

Forsvarerne mente at de ikke hadde fått stilt henne alle relevante spørsmål og ønsket å utsette hele saken. Det førte ikke fram.

- Vi har hatt problemer med å føre bevis i saken, og jeg har vært redd for at påtalemyndigheten ikke skulle klare å føre de bevis den mente var nødvendig. Det mener jeg at påtalemyndigheten nå har klart. Derfor vil jeg legge ned påstand om domfellelse, sa Bender til TV 2 Nettavisen før retten ble satt mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjeti Mæland

- Stressmoment
At Norges befolkning etter hvert vil kunne se og høre prosedyren på TV 2 og i TV 2 Nettavisen, synes han er fint.

- Å ha kamera og mikrofon her vil være et lite stressmoment. Ikke på grunn av innholdet i det jeg skal si. Det skal være offentlig. Men det er en uvant situasjon. Jeg tror det skal gå bra, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.