RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Går inn for kraftutbygging

Regjeringen har bestemt seg for å avbefale søknaden om vannkraftutbygging ved Kjøsnesfjorden i Jølstervassdraget i Sogn og Fjordane.

Utbyggingsalternativet regjeringen går inn for vil gi om lag 230 GWh per år i ny kraftproduksjon. Anleggsperioden vil vare i inntil fire år, melder NTB.

Frarådet av direktorat

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) frarådet i vår å gi Kjøsnesfjorden Kraftverk AS tillatelse til utbyggingen. Årsaken er at utbyggingen vil føre til flere inngrep i Jostedalsbreen nasjonalpark som igjen medfører at grensene til nasjonalparken vil bli endret.

Regjeringens forslag innebærer at anleggsveien vil bli lagt i tunnel til reguleringsmagasinene. Olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) mener dette alternativet vil begrense inngrepene i en slik grad at de negative konsekvensene for natur og miljø samlet sett blir vesentlig redusert.

- Det har vært viktig for regjeringen å finne en løsning som reduserer inngrepene i natur og miljø. En utbygging vil samtidig gi et betydelig bidrag til kraftproduksjonen. Det sterke og brede lokale engasjementet for utbygging har også vært et viktig moment i avgjørelsen, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

- Nedslående

- Utbygging av Kjøsnesfjorden er et nedslående forslag. Nå er spørsmålet om også Stortinget vil ødelegge nasjonalparknaturen, sier leder i Norges Naturvernforbund Erik Solheim, i en pressemelding.

Norges Naturvernforbund mener regjeringen bryter både nasjonalparkregler og Sem-erklæringen "for noen kilowatt som ikke endrer strømsituasjonen".

- Løftet om at vannkraftepoken er over står igjen som tomme ord, kommenterer forbundets leder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere