Går ned én milliard i lønn

Foto: (www.scandinavian.net)

Flygerne i SAS kritiserer ledelsen for å drive kostnadene i været, men vil likevel kutte lønna med 10 prosent og innføre sju nye lønnstrinn i bunnen av skalaen. Verdien på innsparingen er nesten 1 milliard kroner.

18.03.04 20:26

– Vi mener at vi har lagt fram et meget godt tilbud til SAS-ledelsen, og vi regner med å bli enige innen styremøtet tirsdag kveld neste uke, sier nestleder i Scandinavian Airlines norske pilotforening Kåre Bjelland til NTB.

Han anslår at verdien på sparepakken nærmer seg 1 milliard kroner.

SAS-ledelsen deler pilotenes optimisme, men sier samtidig at det er komplisert.

– Det er ikke naturlig å kommentere detaljer i tilbudet som skal være på vei. Men vår klare oppfatning er at ledelsen og pilotene har en felles forståelse av den vanskelige situasjonen selskapet er i, sier informasjonsdirektør i SAS Simen Revold til NTB.

Mindre fleksi
Samtidig som pilotene er villige til å kutte lønn, kritiserer de ledelsen for å drive kostnader i været gjennom strukturelle endringer i forbindelse med oppsplittingen av SAS til tre nasjonale selskaper, pluss et fjerde selskap som skal ta seg av langdistanserutene.

– Oppsplittingen som sådan kan vi akseptere, men måten dette gjøres på er kostnadsdrivende. Vi mener at selskapene fortsatt bør fly under en felles operativ driftsledelse, mens ledelsen ønsker en deling også her. Det vil i så fall bety flere ansatte og flere sjefer, sier Bjelland til NTB.

De norske pilotene mener også at den nye strukturen vil redusere fleksibiliteten:

– Konsekvensen vil være at pilotene ikke lenger kan hoppe fra fly til fly. Bare i februar hadde vi 1000 flybytter på Gardermoen, og 35 prosent av disse involverte danske eller svenske fly. Denne fleksibiliteten blir helt borte. Det er bekymringsfullt når vi ikke får noen god forklaring på hvorfor ledelsen vil gjøre det på denne måten, sier Bjelland.

Kutter lønn
Likevel; de norske flygerne har gått inn i forhandlingene med SAS-ledelsen med en klar forståelse av at kostnader skal kuttes i det kriserammede selskapet.

– Vi er villige til å redusere lønnsnivået med 10 prosent. Dessuten foreslår vi å innføre sju nye lønnstrinn i bunnen av lønnsskalaen. Det vil bety en varig besparelse for selskapet. Vi har også på bordet andre kuttforslag som handler om diett og andre tillegg, sier Bjelland.

Informasjonsdirektør Revold sier at SAS-ledelsen vil gå gjennom tilbudet så snart det formelt er levert.

– Vi deler pilotenes optimisme og har tro på en avtale. Samtidig er disse avtalene svært kompliserte med en mengde elementer. Derfor må vi nok regne med å bruke noe tid, sier Revold.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.