*Nettavisen* Nyheter.

Gatedrapsmann slipper fengsel

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): - Siden jeg var seks år har jeg villet drepe, sier 37-åringen. Nå slipper han fengsel etter drapet på tobarnsfaren Reza Karami.

05.01.05 16:19

Det er klart etter at Oslo tingrett onsdag avsa dom i drapssaken.

Retten mener mannen er permanent psykotisk og har dømt ham til tvunget psykisk helsevern.

I tillegg ble mannen også dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisningserstatning til hvert av avdødes to barn.

- Hyperfarlig
- All informasjon som foreligger i saken per i dag, tilsier at tiltalte på permanent basis vil være en pasient for den lukkede avdeling. Den psykiater, den påtalejurist eller den domstol som på senere tidspunkter forlater en slik vurdering av gjentakelsesfaren, påtar seg et betydelig ansvar overfor samfunnet, står det i dommen.

Retten deler de psykiatrisk sakkyndiges vurdering om at mannen er «potensiell hyperfarlig» og at det er en stor sjanse for at han vil uføre drap igjen hvis han får muligheten.

Den 37 år gamle uteliggeren har erkjent at han stakk ned den 38 år gamle pakistanske tobarnsfaren Reza Karami i Skippergata 3. desember 2003.

Retten mener mannen, som er svensk statsborger, har store psykiske problemer, og mener dette kan stamme fra en bilulykke i 1984 hvorpå han ble liggende i respirator i fem måneder.

Oslo tingrett viser til at dette påførte ham permanente hjerneskader.

- Tilfeldig offer
I Oslo tingrett viste han ingen anger for det han hadde gjort, og fortalte at han har lever med en frykt for den vanlige sivilbefolkningen.

- Jeg kjenner meg veldig trakassert av dem, så jeg kjøpte en kniv og stakk ned en person. Tilfeldigvis ble det ham (Karami). Du må forstå. Siden jeg var seks år har jeg villet drepe. Skjønner du ikke hva slags plage det er å gå med slikt inne i seg, sa mannen under rettssaken i desember i fjor.

37-åringen har tidligere gitt utrykk for at han ønsker en helt spesiell soning.

- Jeg vil komme bort fra dere alle, for jeg frykter at dere skal dø. Kanskje jeg kan sone i Stillehavet der det finnes urbefolkning og ville dyr, sa mannen under rettssaken.

I tillegg til drapet, var mannen også tiltalt for drapsforsøk på en sykepleier ved Dikemark sykehus i januar. Da stakk han en spisset tannbørste inn i ryggen hennes.

Også dette ble han frifunnet for, selv om 37-åringen har innrømmet forholdet.

Tildigere dømt for vold
37-åringen ble i 2003 dømt for ran og grov vold i Sverige og ble dømt til psykiatrisk behandling.

På grunn av en feil ble han utskrevet. Deretter flyktet han til Tromsø.

37-åringen kom til Oslo i slutten av november 2003.

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.