*Nettavisen* Nyheter.

Gebyr skal skremme søkere

Foto: Knut Falch (scanpix)

Fra 1. oktober innfører kommunalminister Erna Solberg gebyr for alle som søker om oppholdstillatelse, arbeidstillatelse og bosettingstillatelse i Norge.

17.09.03 15:58

Gebyret vil være på 600 kroner for behandling av søknader om oppholdstillatelse, arbeidstillatelse og bosettingstillatelse. Samtidig blir det innført et gebyr på 1000 kroner for å få behandlet en søknad om norsk statsborgerskap.

Det er kommunal- og regionaldepartementet som har pålagt gebyret for behandling av søknader etter utlendingsloven og statsborgerloven.

Gebyret må senest betales inn samtidig med at det søkes.

- Ved å innføre gebyr håper vi at saksbehandlingen skal kunne gå raskere ved at vi får redusert omfanget av ufullstendige søknader og søknader som under ingen omstendigheter ville blitt innvilget, sier kommunalminister Erna Solberg i en pressemelding.

Ikke ved asyl

Det vil ikke bli innført gebyr ved søknad om asyl da dette ville kunne medføre at utlendinger med et beskyttelsesbehov blir avskåret fra å søke om beskyttelse i Norge.

Det vil heller ikke være gebyr ved søknad om fornyelse av tillatelse til en utlending som er innvilget asyl eller som har opphold på humanitært grunnlag av flyktninglignende grunner.

Gratis for barn

Gebyret gjelder heller ikke søknader fra barn under 18 år, eller for søknader fra utlendinger som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen. Det vil heller ikke bli avkrevd nytt gebyr om en søker klager på et vedtak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.