Gå til sidens hovedinnhold

George Gooding om Trumps «dritthøl»-kommentar: - Handler om økonomi

Men førsteamanuensis Hilde Restad mener de fleste oppfattet at Trumps uttalelse handler om hudfarge, ikke økonomi.

Mange har reagert på president Donald Trump uttalelse om at USA ikke burde slippe inn immigranter fra «dritthøl» som Haiti, El Salvador og afrikanske land, og heller burde slippe inn immigranter fra Norge.

Les også: Over 50 afrikanske land krever unnskyldning fra Trump

Dette var tema i Dagsnytt atten fredag, hvor blant annet Nettavisen-blogger og mediekritiker, George Gooding, var gjest. Gooding mener Trumps uttalelse handler om det som også har vært tema i Norge, nemlig det såkalte «innvandringsregnskapet».

- Jeg tror nok at Trump prøver å gjøre innvandringsregnskapet i USA så fordelaktig som mulig for dem. Han vil ikke ha inn folk som koster penger, men folk som kan bidra, sier Gooding, som altså mener at Trumps uttalelse handlet om økonomi.

LES OGSÅ: Ellevill Trump-forside fra New York Daily News

- Må ses i sammenheng

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, er uenig med Gooding.

- Jeg tror veldig mange oppfattet at det Trump sa handlet om hudfarge, ikke økonomi. Folk fra Norge er ofte hvite, det er ikke de fra Haiti. Jeg tenker også at det er viktig å se uttalelsen i sammenheng med en rekke andre uttalelser Trump har kommet med, og en av de tingene som karakteriserer hans retorikk er et fokus på hudfarge og kultur som oppfattes som veldig diskriminerende, sier Restad.

LES OGSÅ: Amerikansk rasist-kjendis reagerer med norsk flagg

- Flere rasistiske uttalelser

Gooding mener Trump refererer til innbyggere som kommer fra land som «har kollapset», hvor innbyggerne ikke har gått på skole og ofte har traumer som følge av krig og uroligheter.

- De menneskene trenger mye mer enn andre mennesker, det er det det er snakk om her. UDI har en liste over slike land, og de aller fleste landene på den lista er de samme som de Trump snakker om, sier Gooding.

Restad mener det ikke handler om økonomi, men om måten Trump rangerer ulike kulturer på. Hun gjentar at uttalelsen må ses i sammenheng med en rekke andre uttalelser fra den amerikanske presidenten, deriblant at muslimer ikke er velkomne i USA og at begge sider burde ta på seg skylden for volden i Charlottesville.

Kommentarer til denne saken