RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Geriljaleder møtte kongen

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Hans Majestet tok imot Nepals statsminister Pushba Kumal Dahal.

I Nepal lyktes han med å styrte sin egen konge. Mandag ble statsminister Pushba Kumal Dahal, også kalt Prachanda, tatt vel imot av kong Harald på Slottet.

Pushba Kumal Dahal ledet i mange år et blodig opprør mot monarkiet i hjemlandet. Nå er han verdens første maoistiske statsminister som er valgt på demokratisk vis.

Et slik besøk var det få som trodde ville bli mulig for noen få år siden da Prachanda levde i skjul som geriljaleder og ledet et opprør som til slutt tvang kongen av Nepal til å gi fra seg all makt.

Nepal er ett av Norges hovedsamarbeidsland, og i 2007 ga norske myndigheter 260 millioner kroner i bistand til det fjellrike landet.

Vannkraft
Prachanda møtte mandag også statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Dessuten undertegnet han en intensjonsavtale om utvidet samarbeid mellom Norge og Nepal, ikke minst når det gjelder vannkraftutbygging.

Ifølge utviklingsminister Erik Solheim (SV) er det stort potensial for vannkraftutbygging i Nepal – et land der innbyggerne stadig vekk opplever strømbrudd på grunn av overbelastning på nettet.

Mange jublet da Prachanda overtok som statsminister sommeren 2008, men det var også de som følte mindre glede over at en tidligere geriljaleder plutselig hadde fått heltestatus.

Allerede i begynnelsen på 1980-tallet forlot han jobben som lærer og gikk under jorden for å kjempe mot kongen. Først i 2006 viste han seg offentlig igjen. Da hadde opprøret krevd om lag 13.000 liv og økonomien, ikke minst turistnæringen, lå i grus.

Men geriljaen hadde også greid å drive kongen på defensiven slik at nær hele det politiske miljøet til slutt krevde at han skulle gå av.

Uviss framtid
Selv om Nepal er kvitt sin upopulære konge, står problemene fortsatt i kø. Det er ennå ingen enighet om hva som skal skje med landets tidligere geriljasoldater og hvordan de skal integreres i regjeringshæren. Mange områder som ble konfiskert under krigen, er ikke levert tilbake, og landets nye grunnlov er ennå ikke på plass.

På en pressekonferanse i Oslo mandag sa Prachanda at han regner med å være i mål med fredsprosessen i hjemlandet innen fem måneder.

Da skal FN ha forlatt landet, etter å ha sørget for leire for tidligere geriljasoldater.

Eksperter frykter et tilbakeslag hvis ikke de ulike politiske partiene snart blir enige om grunnleggende spørsmål vedrørende Nepals framtid.

- Ikke i mål
I en rapport fra den internasjonale tankesmia International Crisis Group blir maoistene kritisert for ikke å ha tilpasset seg det demokratiske systemet, mens andre partier skal ha gjort for lite for å tilpasse seg maoistenes inntreden i det politiske liv.

- Maoistene har gjort en større innsats for å forandre seg enn andre partier, men endringen i demokratisk retning er langt fra fullstendig, heter det i rapporten.

Under sitt to dager lange besøk skal Prachanda også ha møter med Statkraft og besøke Solbergfoss kraftverk i Østfold.

I tråd med sin politiske overbevisning skal han dessuten delta på et åpent folkemøte i regi av partiet Rødt i Oslo tirsdag kveld. Her skal Prachanda redegjøre for både fredsprosessen og kvinnekampen i hjemlandet.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere