RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gi hunden rakett-vern

Sist oppdatert:
Hunder er ikke like imponert over fyrverkerier som vi mennesker er. Her er rådene som verner hunden mot nyttårsangsten.

For mange hunder er smell, hyl og blinkende lys et skikkelig mareritt.

Mange hunder får reglerett panikkangst når klokka slår tolv nyttårsaften og rakettene fyker til værs.

Det største problemet er at de ikke forstår hva som skjer. Nettavisen har bedt God Morgen Norges dyrlege Monica Heggelund om noen gode råd.

Det aller beste alternativet er å ta med seg sin firbeinte venn vekk fra hele feiringen. Langt inn på fjellet eller i skogen der ingen smell eller blinkende lys finnes i mils omkrets.

- Ta med deg bikkja på fjellet om det går, sier Heggelund.

Medisiner:
Flere og flere tyr til medisiner for å gjøre feiringen lettere for hunden. Det finnes to alternativer. Beroligende og angstdempende. Begge alternativene bør testes ut på forhånd slik at man vet hvordan hunden reagerer. Forskjellige hunder reagerer ulikt på medisiner. De beroligende medisinene gjør hunden rolig, men det er viktig å huske på at dette roer hunden fysisk og ikke nødvendigvis psykisk. Hunden blir sløv og virker rolig for oss mennesker. Men, inni seg kan hunden være like redd. Forskjellen er bare at den ikke kan vise det ved for eksempel å løpe og gjemme seg.

Angstdempende medisiner viker rett på hundens psyke. Angsten slipper taket, men hunden blir ikke liggende rolig i familieselskapet.

- Uansett må du teste dette på forhånd. Man kan ikke gi hunden medisiner for første gang, reise bort og regne med at alt er i orden, advarer Heggelund.

Tradisjonelle metoder best
Ifølge dyrlegen er det beste å unngå medisiner. En sliten hun er en rolig hund. Derfor er det en god ide å gå en lang tur med hunden så den blir skikkelig sliten. Gi også hunden et skikkelig kraftig nyttårsmåltid så den blir mett og god. En sliten og mett hund er en rolig hund.

- Å spille musikk er også en god ide. Men, ikke sett på hardrock, ler Heggelund.

Musikk og lyder som hunden er vant til å høre, stenger ute en del av levenet utenfor stuedøra. Om du også tar med deg hunden til et rom som har lite vindusflater der mindre lyd og ikke minst, lysglimt trenger gjennom, blir det hele mindre farlig. Det er viktig at det er et rom som hunden kjenner fra før. Ikke ta med deg hunden og sett deg i kjellerboden. Da blir den bare forvirret og usikker.

Å være sammen med hunden er viktig. Men, vær obs på hvordan du oppfører deg.

- Ikke vær trist i stemmen, ikke trøst hunden, dette bygger bare oppunder at dette er noe farlig og unormalt. Da kan du ende med å gjøre det verre for hunden din, sier Heggelund.

Noe å tenke på til neste år
Det finnes også andre velprøvde metoder. Eksponeringsterapi er en av dem. Du kan få kjøpt cd-plater med lyder av raketter. Både smell og hyl. Start et par måneder i forveien og la hunden vende seg til lydene. Når nyttårsaften kommer er hunden vant til lydene og blir ikke like redd.

Man kan også kjøpe kunstige hormoner i form av en plugg man putter i veggen. Den sprer kunstige hormoner ut i rommet lik de som tispene skiller ut når de ammer. Dette er umulig for oss mennesker å merke, men det får hunden til å føle seg trygg. Dette bør du starte med to uker i forveien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere