*Nettavisen* Nyheter.

Giftet bort, banket og voldtatt som 13-åring

Foto: (Kjetil Bortelid Mæland, Nettavisen)

I denne blokka i Oslo viet imamen den 13 år gamle jenta med hennes 20 år gamle fetter. Deretter fulgte tre år med vold og voldtekt.

11.12.10 15:25

Det er en helt vanlig blokk i et av de større boligområdene nordøst i Oslo, men det som skjedde her i desember 2006 var langt fra vanlig. I en blokkleilighet ble en 13 år gammel jente viet til sin 19 år gamle fetter. Deretter fulgte tre år med vold og voldtekt.

Denne uken ble jentas fetter, onkel, tante, mor og far tiltalt i den svært spesielle tvangsgifte-saken. Familien kommer opprinnelig fra Irak, men alle bodde i Norge.

Dette er ikke den første rettssaken etter tvangsekteskap. I 2005 ble far og sønn dømt til 10 måneders fengsel etter at en 17 år gammel jente ble sendt til Irak og tvangsgiftet.

Les: Far og bror dømt for tvangsekteskap

Vanligvis blir jenter fra utenlandske familier tvangsgiftet i utlandet. Dette er den første straffesaken der vielsen har skjedd i Norge. Hverken i Irak, Pakistan eller Norge er det lov å gifte seg før man er 18 år. Det var derfor, som vanlig, snakk om et såkalt religiøst bryllup og ikke et rettslig bindende ekteskap.

Lurt til giftemål
I følge jenta leste imamen vielsesord hun ikke forsto. Selv trodde hun først at dette var en fest for å feire at hun hadde kommet i puberteten og var på vei til å bli en kvinne.

– Jeg fikk beskjed om å gjenta det imamen sa, og skjønte ikke betydningen av det som skjedde, fortalte den unge jenta til VG Helg i juli i år. Nå er det tatt ut tiltale i saken. Den skal opp i Oslo tingrett i januar.

- Jenta har det veldig vanskelig, og hun ønsker ikke så mye oppmerksomhet rundt saken nå, sier hennes bistandsadvokat Simon L. Stende til Nettavisen.

Etter ekteskapet flyttet 13-åringen fra sine foreldre, og inn til 19-åringen og hans foreldre i leiligheten på Oslo øst. Fetteren og «ektemannen» er nå tiltalt for voldtekt, og for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år. Politiet mener at han truet til seg sex med jenta. Han skal blant annet ha slått henne, satt kniven mot halsen hennes, revet av henne klærne, og holdt henne fast.

- Var lykkelig
Fetteren selv innrømmer at de to levde i et ekteskap, men hevder at det seksuelle skjedde frivillig, og at hans «kone» var lykkelig og fikk mange gaver i «ekteskapet». Det er derimot ulike forklaringer blant de tiltalte om hva de visste og ikke visste om et religiøst ekteskap, og i hvilken grad de hadde muligheten til å påvirke det som skjedde med jenta.

- Min klient nekter straffskyld for alt. Hvorfor vil jeg komme tilbake til i retten, sier advokat Heidi Ysen som representerer jentas mor.

Begge foreldrene til 19-åringen, som altså er jentas tante og onkel, samt hennes foreldre, er tiltalt for i overgrepssaken. De fire foreldrene er alle tiltalt for å ha medvirket til at 19-åringen hadde sex med den mindreårige jenta. De er også alle tiltalt for å ha truet jenta til å forbli i forholdet.

Slo alarm
Også hennes onkel og tante skal ha slått og drapstruet jenta for å få henne til å bli i ekteskapet. Hennes egne foreldre er medtiltalt både for at 19-åringen hadde seksuell omgang med en mindreårig, for å truslene og volden som jenta ble utsatt for av sin nye familie, og for å ha tvunget jenta til å gifte seg.

Politiet mener ikke at moren og faren selv truet og slo jenta, men at de sa til datteren at de ikke kunne hjelpe henne fordi hun tilhørte ektemannen.

Jenta holdt ekteskapet skjult for omverdenen i flere år. Først i 2010 fortalte hun det til personer i tilknytning til skolen. Da hadde karrakterene blitt så dårlige at skolen skjønte at noe var galt, og en minoritetsrådgiver ble satt inn. Da hun fortalte sannheten slo skolen alarm, og Stovner barnevernstjeneste gjorde umiddelbart et vedtak om å hjelpe jenta ut av situasjonen.

Samtidig ble politiet varslet, og gikk til aksjon. Siden da har fetteren, tanten og faren til jenta sittet i varetekt. Onkelen befinner seg trolig i Irak, mens jentas mor ikke er varetektsfengslet. Jenta selv bor på skjult sted på Østlandet. Politiet mener at jentas sikkerhet er truet av familiemedlemmer.

Ikke uvanlig
Tvangsekteskap blant norske jenter og gutter med minoritetsbakgrunn er ikke ukjent for prosjektleder Anne Marit Stifjeld i Røde Kors. HUn leder Røde Kors - telefonen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, og i 2009 hadde de 76 saker henvendelser om personer som var tvangsgiftet, og 121 henvendelser fra personer som opplever trusler om tvangsekteskap. Hit ringer unge jenter som frykter at de skal bli giftet bort, eller som allerede har blitt tvangsgiftet.

Les egen sak: Hjelpetelefonen går varm

48 personer ble det opprettet egen sak på, slik at de fikk tett oppfølging. Av disse flyttet 14 hjemmefra. Mange av de som tar kontakt velger likevel å ikke gå imot foreldrenes ønsker.

Flere mindreårige bruder
- Vi har hatt saker vedrørende personer som har blitt giftet bort i veldig ung alder. Vi har blant annet hatt 18 år gamle jenter som forteller at de har blitt giftet bort som 15-åringer, sier Stifjeld. Jobben til Røde Kors - telefonen er å hjelpe de unge slik at de kan få den hjelpen de har rett og krav på. Både advokater, politi, barnevern og Krisesenteret i Oslo kan spille roller i arbeidet med å få disse jentene ut av et tvangsekteskap

Stifjeld forteller at det i dag finnes mange gode tilbud for disse jentene, og det trenger de for ofte må de bryte med hele familien, og leve i skjul og frykt for represalier.

- Vi har også begynt å gå i dialog med foreldrene for å forklare hvorfor barna ønsker å bryte med familien. Her er det snakk om store kulturforskjeller mellom foreldre og barn, sier Stifjeld.

Frykter for jentas ære
Historien til den 13 år gamle jenta er spesiell fordi hun var så ung, og at vielsen skjedde i Norge. Likevel viser den klassiske trekk ved slike tvangsgifte-saker. Foreldrene og dens familie fryktet for jentas «ærbarhet» i Norge, og giftet henne bort til fetteren slik at hun skulle leve «riktig».

- Flere av jentene har fortalt at foreldrene hjemme har begynt å planlegge hennes ekteskap. Når de blir redde for jentas ærbarhet så de begynner å kontrollere henne mer. I tillegg er det mange foreldre som selv opplever press fra hjemlandet om å gifte bort datteren eller sønnen, sier Stifjeld og legger til.

- Det er grunn til å anta at det er sammenheng mellom streng kontroll og oppdragelse, og senere giftepress og tvangsekteskap, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.