RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giftige gasser holdt folk inne

Sist oppdatert:
Folk som bor ved Norsk Gjenvinnings avfallsdeponi i Larvik ble bedt om å holde seg inne på grunn av giftige gasser som spredde seg fra en kraftig brann onsdag morgen.

Klokken 04.44 natt til onsdag tok det til å brenne i en stor ansamling med bildekk inne i avfallsdeponiet på Grinda. Først klokken 10.40 var brannen slukket.

- Det brenner ganske kraftig, så vi har bedt de som bor i boligområdene i nærheten om å holde seg inne og lukke alle vinduer. Vi er redd røyken kan inneholde giftige gasser, sa stasjonssjef Leif Erik Nilsen ved Larvik politistasjon til TV 2 Nettavisen tidlig onsdag morgen.

Selvantent
Brannen skyldtes selvantennelse i sekker med polyuretanavfall, opplyser Norsk Gjenvinning onsdag kveld.

Polyuretanavfall kommer fra isolasjonsmateriale i kasserte kjøleskap, og det er kjent at det kan selvantenne.

Ifølge NTB hadde partiet som tok fyr blitt levert sent dagen før, og den vanlige prosessen var ikke blitt fulgt. Norsk Gjenvinningen vil nå skjerpe rutinene for håndtering av slikt avfall.

- Farlig å puste inn
Brannvesenet hadde problemer med å få slukket brannen. Flammene sto høyt over dekkhaugen, og tett svart røyk spredte seg mot boligområdene Grønneberg, Kaupang og Landøya.

- Det var en voldsom røykutvikling, og røyken spredte seg i retning mot sjøen. Så det gikk greit å se i hvilke boligområder vi måtte sette inn varslingstiltak. Vi gikk blant annet på døra til folk, og gikk ut i mediene på direkten, sier Nilsen.

Politiet og brannvesenet fikk bistand fra Statens forurensningstilsyn, for å få en vurdering av gassene som brannen sendte utover boligområdene.

- De ga oss anbefaling om å være forsiktig, om at det kunne være farlig å være ute og trekke inn gassen, sier stasjonssjefen til TV 2 Nettavisen.

Satt i kriseberedskap
Det ble aldri snakk om å evakuere de mange beboerne i området, men Larvik kommune ble satt i kriseberedskap. De opprettet en egen servicetelefon for dem som trengte informasjon om brannen.

- Kommunen hadde kriseledelsen klar i tilfelle politiet trengte assistanse, men det gjorde de ikke. Vi kontaktet også alle kommunale anlegg i nærheten, og ba dem holde seg inne til vi visste hvor farlig dette var, sier informasjonssjef Dag Gjærum i Larvik kommune til TV 2 Nettavisen.

I tillegg til bildekkene brant det i gamle kjøleskap og fat som det har vært polyester i.

Fylte på jord og sand
Brannvesenet brukte cirka seks timer på å få slukket brannen.

- Brannvesenet tok i bruk en gravemaskin for å spre bildekkene over et større område. Dernest fylte de på med jord og sand for å kvele flammene, sier stasjonssjef Nilsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere