RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giftige våtservietter tilbake i butikken

Sist oppdatert:
For fire år siden måtte Natusan trekke sine våtservietter for barn fra markedet. Nå er de tilbake i ny innpakning, men med det samme giftstoffet.

For fire år siden fant danske «Grøn Information» at Natusans våtservietter inneholdt et stoff som også brukes i sprøytemidler på trær.

Stoffet, Iodopropynyl butylcarbamate, skulle ifølge produsenten sikre at klutene holdt seg hvite og fuktige, men ifølge amerikanske undersøkelser kunne det gi allergi- og leverskader.

Tilbake med giftstoffet
Mijlørådgiver Brita Haneberg hos Grønn Hverdag sier til TV 2 Nettavisen at Natusan den gang trakk produktet fra markedet.

- Problemet er at de nå er på markedet med «Natusan Extracare Wipes», som også inneholder Iodopropynyl butylcarbamate.

Forbudt på lepper
Stoffet er ifølge loven forbudt for bruk til munnhygiene og lepper. Det kan gi allergi- og leverskader. På tross av dette står det ingen advarsel på forpakningen.

- Natusan kan ikke forvente at foreldre sitter inne med denne kunnskapen. Det er i det hele tatt underlig at et stoff som etter loven er forbudt å bruke på leppene er tillatt i våtservietter, mener miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

Butylparaben
En fersk undersøkelse i «Foreldre og Barn» nummer 4, viser at to av de tre undersøkte våtserviettene fra Natusan også inneholder det hormonforstyrrende stoffet butylparaben.

Grønn Hverdag og en rekke andre miljø- og forbrukerorganisasjoner i Skandinavia har advart mot dette i lang tid.

- Ignorerer foreldrene
- Natusan ignorerer forbrukernes bekymring, mener Håkon Lindahl.

- Det er sjokkerende at markedslederen velger å lage babyprodukter som inneholder hormonforstyrrende stoffer, og samtidig markedsfører dem med slagord som «dokumentert mild», «like mild som rent vann» og lignende.

- Vi vet for lite om skadevirkningene fra butylparaben til å kunne si de er trygge, fastslår Håkon Lindahl.

Vil ikke fjerne alt
Han viser til at Grønn Hverdag i lang tid har oppfordret firmaet SCA, som markedsfører Natusan i Norge, til å fjerne butylparaben og andre parabener fra produktene sine.

Etter lang tids press har de fjernet parabener fra noen produkter, men fremdeles finnes stoffene blant annet i to av våtserviettene deres.

Billig er best
Kun én av de 12 undersøkte våtserviettene var fri for problematiske stoffer: Coop X-tra våtservietter. Dette var også en av testens billigste.

- Men selv om Coops våtservietter ikke inneholder skadelige stoffer, er det viktig å vite at våtservietter ikke er noe man bør bruke hver dag, understreker Lindahl.

- Alle våtservietter inneholder kjemikalier som kan fremkalle allergi. Det beste er å bruke en klut med rent, lunkent vann til daglig babystell, sier Lindahl.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere