RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giftlekkasje i Barentshavet

Sist oppdatert:
Tirsdag kveld rant 1,6 tonn miljøfarlig hydraulikkolje ut i Barentshavet. Bellona-leder Fredric Hauge mener at Statoils miljøgarantier er null verdt, og vil nå anmelde.

Statens forurensningstilsyn hadde gitt Statoil tillatelse til å slippe ut én kilo av den svært forurensende hydraulikkoljen i Barentshavet.

Tirsdag kveld sprang en hydraulikkslange på Erik Raude lekk, og 1,6 tonn rant ut i havet. Oljetypen er bruker svært lang tid på å brytes ned, og er derfor klassifisert som rød fareklasse. Det er tilsynets nest farligste kategori over miljøgifter, og derfor har Statoil bare fått lov å slippe ut én eneste kilo.

- Det er ikke mulig å få noe av oljen opp av vannet. Slikt skal ikke skje. Men vi kan aldri garantere at det ikke skjer. Men for miljøet i Barentshavet får dette ingen konsekvenser, hevder informasjonssjef Edd Magne Torbergsen i Statoil.

- Dette er grov miljøkriminalitet. Det er i strid med hva Stortinget har definert. Etter dette må hele Statoils boreprogram stanses. Utslippet må få politiske konsekvenser, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til Aftenposten.

Bellona har hele tiden vært imot boreprogrammet i Barentshavet nettopp på grunn av faren for forurensning i det fiskerike området. Også tidligere har det vært ukontrollerte utslipp av miljøgifter fra boreplattformen. Hauge mener at utslippene viser at Statoils garantier er null verdt.

- Dette viser at nullutslipp ikke er annet enn en teori. Dette er en alvorlig hendelse som vi vil politianmelde for å få alle forhold på bordet, sier han.

Oljeboringen i Barentshavet er blant de hete politiske sakene før valgkampen, og et av temaene der det rødgrønne regjeringsalternativet ikke er enige. For mens SV ønsker å verne Barentshavet mot oljeboring, ønsker AP å fortsette virksomheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere