*Nettavisen* Nyheter.

Gifttiltalt innrømmer løgner

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Den 46 år gamle oslomannen som står tiltalt for drapsforsøk på kona med arsenikk, erkjente i retten at han har løyet om bedrageri, konkurs og en nyretransplantasjon.

03.11.03 18:17

Mannen (46) må svare for en svært alvorlig tiltale i Oslo tingrett denne uka. I 1997 skal han ha injisert tarmbakterier i blodet på sin kone slik at hun fikk en alvorlig infeksjon og var syk lenge. Knappe to år senere skal han ifølge tiltalen ha tilført henne arsenikk slik at hun ble så syk at hun ble lam, mistet taleevnen og måtte ligge i respirator, etterfulgt av et lengre rehabiliteringsopphold på Sunnaas sykehus.

Kvinnen som i dag er 44 år, har aldri hevdet at mannen har påført henne disse lidelsene, og er fortsatt gift og samboende med ham og deres felles datter.

- Jugde mye før
På spørsmål fra aktor om han kunne beskrive seg selv, sa tiltalte:

- Jeg er en utadvendt gutt som jugde mye før, og jeg angrer veldig på det. Jeg har alltid vært blid og snill, men jeg har gjort mye rart, det har jeg.

- Er det grunn til å stole på deg? ville aktor, statsadvokat Stein Vale vite.

- Siden jeg jugde, så er jeg vel ikke det, sa tiltalte.

Løy om hotellhelger og bedrageri
Ekteparet traff hverandre i 1989. Året etter dro tiltalte på tur til Australia med en kamerat.

- Der misbrukte vi et kredittkort, innrømmet mannen i retten.

Dette ble han dømt for i 1992, samme år som de giftet seg, men kona fikk verken vite om bedrageriet eller dommen før politiet startet etterforskning mot mannen i 1999.

I ett års tid, fra 1993 til 1994, passet han opp postbudet slik at kona ikke skulle se regningene hans. Heller ikke om helgene på hotell i hovedstaden i perioden 1995-1996, sa han sannheten.

- Jeg sa at jeg skulle på jobbtur til Sverige, men jeg bodde på hotell i Oslo og gikk på byen og brukte masse penger som jeg burde brukt på husleia og min andel av fellesregningene.

Hemmelig konkurs
Høsten 1997 ble mannen slått personlig konkurs mens kona var innlagt med infeksjon etter at tarmbakterier hadde kommet inn i blodet hennes. Men heller ikke konkursen fant mannen det nødvendig å fortelle kona om før det kom fram i politiets etterforskning mer enn to år senere.

- Det er jo ganske snålt å ikke fortelle noe sånt til sin bedre halvdel , sa aktor retorisk.

- Ja, det er snålt. Jeg var kanskje redd for å miste henne hvis hun fikk vite om det.

Løy om nyretransplantasjon
Før kvinnen første gang ble syk høsten 1997 hadde helsen hennes vært bra. Vedvarende oppkast og høy feber førte til sykehusinnleggelse, og legene fant tarmbakterier i blodet hennes. Vanligvis skyldes dette en sprekk i tykktarmen, men legene fant ikke noe slikt og konkluderte med at bakteriene måtte være sprøytet inn i blodet hennes. I retten hevdet mannen at sykehuset ikke opplyste dem om dette.

Derimot sa han til venner og familie at hun hadde blitt soppforgiftet.

- Det var vel noe overdrevet, sa aktor.

- Ja, jeg sa at hun trengte en ny nyre og fikk transplantasjon, innrømmet mannen.

- Hvorfor gjorde du det mer dramatisk enn det var? ville aktor vite.

- Jeg vet ikke. Det er mine løgner igjen, da¿

Arsenikk
Mens kona var innlagt på Ullevål sykehus med alvorlig arsenikkforgiftning, jobbet tiltalte for en bedrift der han hadde tilgang til et telt der spesialavfall ble dumpet. Han fastholdt at han aldri var inne i teltet og at han ikke hadde inngående kjenneskap til arsenikk.

Ved begge sykehusinnleggelsene var han daglig på besøk hos sin kone og fikk ofte være alene med henne. Da hun var innlagt med arsenikkforgiftning, kom han flere ganger med mat til henne fra sykehusets kafeteria.

- Kan det ha vært arsenikk i denne maten, spurte aktor.

- Nei. Det kan jeg ikke tenke meg. Det hørtes rart ut. Datteren vår spiste også av den samme pølsa og hadde ikke spor av arsenikk.

Han avviste også at kona kunne ha påført seg selv arsenikkforgiftningen.

Tiltalte ble av aktor Vale forelagt en lang rekke løgner om alt fra oppdiktede reisegavekort til konas angivelige soppforgiftning. På spørsmål om hvorfor han løy, hadde tiltalte det samme svaret:

- Jeg vet ikke. Jeg har ikke noen forklaring på det.

- Sterkt forhold
Tiltalte beskriver sitt forhold til kona som tett og godt. Økonomisk rot fra hans side har vært den eneste kilden til diskusjoner dem imellom, sa han.

- Det er et veldig sterkt og godt forhold som har blitt enda sterkere etter det som skjedde. Vi har fått pratet om det og lagt det bak oss.

Kvinnen er i dag uføretrygdet, men ved relativt god helse, selv om hun «sliter litt psykisk», ifølge mannen. Det er også kvinnens egen forklaring på at hun ikke møter i retten.

Mannens forsvarer, advokat Berit Reiss-Andersen vil ikke kommentere mannens troverdighet etter innrømmelsene i retten mandag.

- Det er aktors oppgave å føre bevis som kna knytte ham til tiltalen. At han har kommet med usannheter om økonomiske forhold eller andre hverdagslige forhold får retten vurdere betydningen av, sier Reiss-Andersen TV 2 Nettavisen.

Tirsdag fortsetter hans forklaring med spørsmål fra forsvarer og opplesning av politiforklaringer fra kvinnens behandlende leger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.